Wetenschap

Hij bestaat... de eenhoorn

- redactie - Bron: American Journal of Applied Sciences, CNN
2 © @calacademy/Twitter.com

Denk de glittermanen, de regenboogkleuren en de kraakheldere witte vacht weg en dan heeft de eenhoorn wel degelijk bestaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat er 29.000 jaar geleden een wezen met één reusachtige hoorn over de steppes van Siberië dwaalde. Dat schrijft wetenschapstijdschrift American Journal of Applied Science.

2 Elasmotherium sibiricus © Wikimedia Commons

De ontdekking van de Elasmotherium sibiricum, soms ook de 'Siberische eenhoorn' genoemd, is op zich niet nieuw, maar wetenschappers dachten dat het beest 350.000 jaar geleden uitstierf. Een recente studie, gepubliceerd in American Journal of Applied Science, ontkracht die theorie nu.

Na onderzoek op een goedbewaarde schedel die in Kazachstan gevonden werd, concludeerden onderzoekers van de Russische Tomsk State University dat de Siberische 'eenhoorns' - het dier leek meer op een neushoorn dan op een paard - 29.000 jaar geleden nog op deze planeet ronddraafden.

"Waarschijnlijk was het zuiden van West-Siberië een toevluchtsoord, waar dit dier kon blijven gedijen in tegenstelling tot zijn soortgenoten", verklaart Andrei Shpanksy, de auteur van de studie, aan CNN. De onderzoekers willen nu kijken naar de rol van migratie en de milieufactoren die ertoe leidden dat het dier uiteindelijk uitstierf.

nieuws

cult

zine