Wetenschap

Het belachelijkste onderzoek van het jaar is bekend

IgNobelprijs uitgereikt in Boston

- Maarten Keulemans - Bron: de Volkskrant
1 Een jonge bezoeker kust het glas van het chimpanseehok in de zoo. Apen blijken ook mensen te imiteren. © Hollandse Hoogte / Rowin Ubink

Er bestaat dus een prijs voor de dokter die bij zichzelf een colonoscopie uitvoerde, de socioloog die onderzocht hoe vaak automobilisten schelden en de archeoloog die berekende hoe voedzaam het is om een mens op te eten. Een IgNobelprijs: de jaarlijkse humoristische persiflage op de Nobelprijs, voor serieus onderzoek dat onbedoeld op de lachspieren werkt.

De Japanse arts Akira Horiuchi kreeg afgelopen nacht voor het uitvoeren van zijn ‘zelfcolonoscopie in zittende positie’ de IgNobelprijs voor medische educatie (de categorienamen worden voor de gelegenheid verzonnen). Archeoloog James Cole kreeg voor de ontdekking dat je van kannibalisme niet kunt leven de prijs voor de voedingsgeneeskunde. En voor het team dat het vloeken en schelden van Spaanse automobilisten wetenschappelijk documenteerde was er natuurlijk maar één prijs denkbaar: die voor de vrede.

nieuws

cult

zine