Wolven

Finland doodt een vijfde van zijn wolven

1 © thinkstock

Finland heeft jagers toestemming gegeven om 46 wolven te schieten, goed voor een vijfde van het wolvenbestand van het land. Uiteindelijk werden 43 dieren gedood tussen eind januari en eind februari. Dat schrijft deredactie.be.

Sinds 2007 is het verboden om op wolven te jagen in Finland. De Europese Commissie drong er bij het land op aan het wolvenbestand beter te beschermen. Maar volgens voorstanders van de jacht leed de wolvenpopulatie net onder het verbod. Het bestand slonk van 250 à 300 wolven af tot 120 à 135 wolven in 2013.

Toch kenden de roedels een heropleving, wellicht te danken aan wolven uit Rusland. En daarom kon Finland vorig jaar voor het eerst opnieuw jachtvergunningen uitdelen, 24 om precies te zijn. Uiteindelijk werden er 17 wolven gedood. De voorbije maand gebeurde dat een tweede keer, met 43 dode wolven tot gevolg. De Finse overheid hoopt nu te onderzoeken hoe de jacht het wolvenbestand en de stroperij ervan beïnvloedt.

Milieuverenigingen reageren woedend. Volgens hen worden er nog meer wolven gedood door "uitzonderlijke vergunningen", die de politie uitgeeft voor dieren die te dicht  bij dorpen komen of andere dieren aanvallen.