wetenschap

Facebookgebruikers lossen mysterie op: 'oud' religieus relikwie blijkt new age-gadget

1 De Antiquities Authority vroeg Facebook-gebruikers dit 'historische artefact' te identificeren. © Facebook

Zes maanden lang brak de Israëlische Antiquities Authority zich het hoofd over een verguld object, waarvan gedacht werd dat het een oud joods relikwie was. Maar Facebookgebruikers losten het mysterie in amper enkele uren op. De vondst blijkt geen historisch artefact, maar een modern new age-toestel.

Een onderhoudsman vond de gouden scepter met zeven groeven een half jaar geleden op een historische begraafplaats in Jeruzalem. Omdat hij aanvankelijk dacht dat het een explosief was, verwittigde hij de politie. Die overhandigde het acht kilo zware, metalen object aan de Antiquities Authority.

Op de begraafplaats werden eerder stoffelijke overschotten uit de Romeinse, Byzantijnse en kruisvaartperiodes ontdekt. Daarom vermoedde de Authority dat het om een oud artefact ging, dat mogelijk gebruikt werd in de bijbelse joodse tempels.

Maar X-rays en een grondige analyse van de materialen leverden geen resultaat op en zes maanden later hadden experten geen enkel idee waarvoor het object diende. Ten einde raad plaatste de Authority een foto op haar Facebookpagina. En na enkele uren was het mysterie opgelost.

Isis Beamer

Share

Eén vraag blijft voorlopig onbeantwoord: waarom werd het toestel op het historische kerkhof begraven?

Facebookgebruikers hadden meer dan driehonderd ideeën - een instrument om vee te bevruchten, een oude deegrol, een stuk van een machine, een massagetoestel of een soort tempelrelikwie - maar de oplossing kwam uiteindelijk van de Italiaan Micah Barak.

Verre van een zeldzaam historisch artefect, blijkt de scepter een modern toestel dat gebruikt wordt door new age-aanhangers om een beschermend veld te creëren tegen schadelijke stralingen. Het gaat meerbepaald om een Isis Beamer, genoemd naar de Egyptische hemelgodin Isis, van de Duitse firma Weber Bio.

De man die de Antiquities Authority van zijn tantaluskwelling verloste, mag alvast zijn koffers pakken: hij werd uitgenodigd om de Isis Beamer met eigen ogen te gaan bekijken in Jeruzalem. Maar één vraag blijft voorlopig onbeantwoord: waarom werd het toestel op het historische kerkhof begraven? De Authority lanceerde een nieuwe oproep, en vraagt de betrokkenen hen te laten weten welke overledene ze positieve energie wilden sturen.

nieuws

cult

zine