wetenschap

Expert waarschuwt voor 'Pure Keuken' van Pascale Naessens

1 © Photo News

Kinderpsychiater Annik Simons is niet te spreken over de hele voedingshype die momenteel aan de gang is in de media en de samenleving. Ze richt haar pijlen onder meer op de 'pure keuken' van Pascale Naessens. "Jongeren met een eetstoornis werpen zich daar rigoureus op", klinkt het in De Standaard.

Share

Eén op de tien Belgische meisjes tussen 10 en 30 jaar heeft al een eestoornis gehad.

Kinderpsychiater Annik Simons

Simons is absoluut tegen een zogenaamde 'vettaks'. "Dan stel je vet gelijk met sigaretten en alcohol, terwijl het net deel uitmaakt van een gezonde en evenwichtige voeding", stelt ze. De voedingshype waarbij bijna geen vetten of koolhydraten meer worden gegeten, klaagt ze ook aan. "Niet dat deze rechtstreeks eetstoornissen veroorzaken, maar het is wel een factor die maakt dat ouders en hulpverleners het gevoel geven dat ze tegen de bierkaai vechten."

Volgens de psychiater werpen jongeren zich 'rigoureus' op visies als die van Pascale Naessens, "terwijl wij de klassieke voedingsdriehoek als richtlijn aanhouden". Daar zijn geen taboes, zolang je alles maar in de juiste porties eet. "Nu merken we steeds vaker dat jongeren bang zijn voor vet en suiker. En de moeders gaan daar vaak in mee. Er worden dan bijvoorbeeld geen aardappelen meer gekookt."

Share

Ik heb de boeken van Naessens ook, ik kook er zelf uit af en toe.

Kinderpsychiater Annik Simons

"Natuurlijk gaat niet iedereen die een boek van Pascale Naessens leest een eetstoornis krijgen," legt Simons verder uit bij Sven en Anke op Joe. "Ik heb de boeken van Naessens ook, ik kook er zelf uit af en toe. Maar het is wel een factor die mee kan bijdragen tot het eetstoornis-probleem, net zoals vele andere voedselhypes. Eén op de tien Belgische meisjes tussen 10 en 30 jaar heeft al een eetstoornis gehad. We staan daarmee op de tweede plaats in Europa, na Frankrijk."

"Niet goed gelezen"
Naessens zelf begrijpt het standpunt van Simons niet. "Blijkbaar hebben ze mijn boeken dan toch niet goed gelezen." Het is waar dat ze geen fan is van aardappelen. "Maar er zijn gewoon betere bronnen van koolhydraten en suikers." Ze stelt dat haar keuken gezonde vetten bevat en een verzadigd gevoel geeft. "Ik wéét wat het is om een eetstoornis te hebben, en heb dus alle begrip voor die jongeren en hun ouders. Maar ik krijg net veel dankmails van jongeren die dank zij mij van hun eetstoornis af geraakten."

cult