wetenschap

Euthanasie voor Nathan (44) na mislukte geslachtsoperatie

1 © Photo News

Nathan Verhelst (44), die gisteren afscheid nam van het leven, is de eerste Vlaming die zich laat euthanaseren na een mislukte geslachtsoperatie. Hij werd daarbij begeleid door VUB-professor Wim Distelmans. Nathan ging 42 jaar door het leven als Nancy, maar voelde zich als een jongen geboren in een meisjeslichaam. "Hier was sprake van ondraaglijk psychisch lijden."

Nathan werd geboren als enige dochten in een gezin met drie jongens. "Ik was het meisje dat niemand wilde", vertelde Nathan 24 uur voor zijn dood aan de redactie van de krant Het Laatste Nieuws. "Terwijl mijn broers opgehemeld werden, kreeg ik een berghok boven de garage als slaapkamer. 'Was je maar een jongen geweest, klaagde mijn moeder'. Ik werd getolereerd, meer niet."

Als tiener ontdekte Nathan - al dan niet onder druk van zijn familie - dat hij zich beter voelde als man. "Ik scheerde me druk, droeg liefst ruige jeans en werd verliefd op vrouwen."

Zijn echte droom was een geslachtsoperatie. Die kwam er in drie fasen: een hormonenkuur in 2009 en twee operaties, maar die verliepen beide niet naar wens.

nieuws

cult

zine