wetenschap

Er is een nieuwe lijst van met uitsterven bedreigde planten en dieren

1 Onder meer deze Lechwe is nu met uitsterven bedreigd. © rv

De in Noord-Amerika meest voorkomende es en vijf Afrikaanse antilopensoorten zijn met uitsterven bedreigd, zo waarschuwt de internationale natuurbehoudsorganisatie IUCN (International Union for Conservation of Nature) op haar jongste rode lijst.

De Noord-Amerikaanse es wordt bedreigd door een kever die de bomen decimeert. Vijf Afrikaanse antilopensoorten hebben te lijden onder de inkrimping van natuurgebieden en stroperij.

De rode lijst van UICN vermeldt ook een "dramatische daling" van het aantal sprinkhanen en duizendpoten in Madagascar, en het uitsterven van een dwergvleermuizensoort op Christmas Island in de Indische Oceaan.

De rode lijst van UICN telt vandaag 87.967 soorten, waarvan er 25.062 bedreigd zijn.

Vijf van de zes essensoorten die het wijdst verspreid zijn in Noord-Amerika, vallen voortaan in de categorie "ernstig in gevaar", de categorie die uitsterving voorafgaat.

Sneeuwluipaard
De jongste bijwerking van de rode lijst heeft ook goed nieuws. Ze wijst ook op een verbetering van de toestand van het sneeuwluipaard, dat nu in de categorie "kwetsbaar" valt, en niet langer in de hogere categorie "in gevaar".

nieuws

zine