Global warming

El Niño deed bossen 3 miljard ton CO2 uitstoten

1 © Thinkstock

Door de laatste zware El Niño hebben de tropische bossen 3 miljard ton CO2 extra uitgestoten. Dat blijkt uit nieuwe metingen.

El Niño, Spaans voor 'het kindje', is een weerfenomeen dat om de drie tot zeven jaar het water van de Grote Oceaan opwarmt, met zware gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld. El Niño gaat vaak gepaard met hevige stormen in Zuid-Amerika en droogte in Azië en zuidelijk Afrika.

Plantengroei in Amazonewoud

De laatste zware El Niño, die van 2014-16, leidde op drie manieren tot een verhoging van de CO2-uitstoot, schrijven onderzoekers op basis van nieuwe en vooral betere satellietmetingen in Nature.

In Zuidoost-Azië waren er meer zware bosbranden door een combinatie van hitte en droogte. In Afrika stootten de bossen meer uit door de combinatie van bijna normale neerslag met warmere temperaturen.

In het Amazonewoud remde de droogte de plantengroei af, waardoor de capaciteit van het woud om CO2 te absorberen verminderde.

Meer El Niño's

Alles samen deed de laatste El Niño de tropische bossen 3 miljard ton CO2 extra uitstoten van 2014 tot 2016. Dat is bijna een vijfde van de uitstoot door fossiele brandstoffen en cementproductie in dezelfde periode.

In 2014 al waarschuwde een studie in Nature Climate Change voor een verdubbeling van het aantal extreme El Niño's als gevolg van de stijgende temperaturen.

Over hoe planten precies op de klimaatverandering reageren, is nog veel niet duidelijk. Nieuwe instrumenten die volgend jaar naar het ruimtestation ISS worden gebracht, moeten wetenschappers een veel duidelijker beeld geven.

nieuws

zine