wetenschap

Een gesproken boodschap goed verstaan? Deze methode achterhaalt het

Op termijn zou kunnen worden nagegaan wat je denkt, maar niet hardop zegt

1 Er bestaat nu geen geautomatiseerde manier om na te gaan of iemand anders niet alleen hoort, maar ook verstaat wat je zegt. Een nieuwe methode ontwikkeld aan de KU Leuven brengt daar verandering in. © Foto: Frank Muller/HH

Leuvense wetenschappers kunnen aan de hand van hersengolven meten of je een gesproken boodschap verstaan hebt. Daarmee hebben ze een heilige graal in de audiologie ontdekt.

De grootste klacht bij mensen met een hoorapparaat is dat ze wel horen maar niet verstaan. Professor Tom Francart (KU Leuven) en zijn team van de Onderzoeksgroep Experimentele Oto-rino-laryngologie (ORL), de medische specialisatie die aandoeningen aan de keel, neus en oren onderzoekt, kunnen daar nu iets aan doen.  

Tests om na te gaan of je iets hoort zijn er momenteel voldoende, zoals de test bij baby's die klikgeluiden te horen krijgen. Elektrodes op het hoofd meten dan of er hersengolven ontstaan als reactie. 

64 elektrodes

Share

'Op termijn hopen we ook te kunnen afleiden wat iemand gehoord heeft en zelfs wat iemand denkt, maar niet hardop zegt'

Professor Tom Francart (KU Leuven)

Maar om na te gaan of je een spraakboodschap ook verstaat, bestaat nu maar één test, waarbij je een zin die je te horen krijgt, moet herhalen.

nieuws

cult

zine