wetenschap

Duitse jongeren vallen massaal voor extreem rechts

1 © UNKNOWN

In Duitsland zijn meer jongeren actief in extreem rechtse bewegingen dan in de 'gewone' politiek. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is schokkend dat extreem rechts succesvoller is bij het werven van mannelijke jongeren dan de gevestigde politieke partijen, aldus de auteur van het rapport.

5 procent
Het landelijke onderzoek is in 2007 en 2008 uitgevoerd onder 45.000 scholieren tussen de 14 en 16 jaar. Van de jongens in die leeftijdcategorie is 5 procent aangesloten bij een neonazigroep, terwijl slechts 2 procent betrokken is bij reguliere politieke partijen. Het percentage meisjes bij extreem rechtse groepen ligt op 2,6 procent. Vooral in het voormalige Oost-Duitsland zijn deze bewegingen populair.

20 procent tegen buitenlanders
Ook blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf mannelijke jongeren zeer vijandig tegenover buitenlanders staat. Bij de jonge vrouwen is dat één op de tien. Ook worden neonazisymbolen, zoals hakenkruisen, door gemiddeld 10 procent van de jongeren gebruikt. Volgens 14 procent van de ondervraagden was de Holocaust "niet vreselijk" en hebben de Joden hun uitroeiing in naziconcentratiekampen deels aan zichzelf te danken. (anp/bf)

nieuws

cult