Milieu

Dit alternatief voor Nespresso-capsules kan gewoon in de gft-bak

1 De Nederlander Rien Stas maakt koffiecapsules die in de gft-bak kunnen. © rv

George 'Nespresso' Clooney moet opletten: er zijn namelijk koffiecapsules op de markt die biologisch afbreekbaar zijn.

Niet weinig mensen die de capsulekoffie drinken die geprezen wordt door George Clooney zitten ermee verveeld dat het recyclagesysteem van onder andere Nespresso niet bepaald waterdicht is. Van de miljarden koffiecups die jaarlijks worden gebruikt, belandt nog altijd het grootste deel op de afvalberg. Intussen zijn verschillende concurrenten op zoek naar een duurzamer alternatief.

Een van die ondernemers is de Nederlander Rien Stas, die met Stascafé als eerste in onze contreien een milieuvriendelijk alternatief op de markt brengt: capsules die 100 procent biologisch afbreekbaar zijn omdat ze zijn gemaakt uit smaak- en geurloos biokunststof. Ze zijn via het internet te bestellen en worden thuis geleverd.

Bergen plastic en aluminium

Idealiter belanden de capsules in de gft-bak, waarin de stof vergaat. Wie niet zo'n bak heeft en de capsules bij het restafval gooit, kan erop rekenen dat het om een biologisch afbreekbare stof gaat die niet de nefaste impact heeft van cups uit aluminium of plastic.

Stas runt sinds 1995 een bedrijf in ophangsystemen voor schilderijen, maar heeft ook een passie voor koffie. Hij wilde iets proberen te doen aan de enorme bergen plastic en aluminium die zijn ontstaan sinds de cups hun opwachting hebben gemaakt.

Voor de nieuwe espressocapsules haalt hij koffie uit - naar eigen zeggen - eerlijke plantages. Stascafe brandt en maalt de koffie zelf en komt in een eerste fase met vijf smaken die door hun namen en de bijhorende kleurtjes ook erg aan het origineel van Nespresso doen denken.

nieuws

cult

zine