Geneeskunde

Deze twee innoverende antikankermedicijnen winnen Galenusprijs

1 © thinkstock

De Galenusprijs voor het meest innovatieve geneesmiddel van het afgelopen jaar is vanavond in Brussel toegekend aan nivolumab en pembrolizumab, twee antikankermedicijnen. De 34ste editie van de Galenusprijs is een organisatie van Artsenkrant/Le Journal du Médecin. Met de prijs wil het medische weekblad innovatie in de gezondheidszorg promoten.

Nivolumab (Opdivo) en pembrolizumab (Keytruda), geproduceerd door respectievelijk BSM en MSD, zijn in België verkrijgbare geneesmiddelen uit de nieuwe farmacotherapeutische klasse van de checkpointremmers. Met haar keuze breekt de jury onder leiding van prof. Alain Dupont (UZ Brussel) resoluut een lans voor immunotherapie tegen kanker, aldus de Artsenkrant.

Beide medicijnen hebben hun werkzaamheid bewezen bij een gevorderd, gemetastaseerd maligne melanoom en ook bij de behandeling van verschillende vaste en hematologische kankers die bijzonder moeilijk te behandelen zijn.

Voor het eerst werd ook een Galenusprijs voor medische hulpmiddelen toegekend. Die prijs ging naar de implanteerbare defibrilator S-ICD EMBLEM van Boston Scientific. Het toestel beperkt het risico op infecties, sondes die afbreken, hartperforaties en andere cardiale problemen.

De Galenusprijs voor farmacologisch onderzoek ging naar Nan Wang, Marijke De Bock en Elke Decrock (UGent, fysiologiegroep) voor hun onderzoek naar connexinehemikanalen als farmacologische targets bij hersenlijden en hart- en vaataandoeningen.