Alcohol

De sleutel tot de aanpak van alcoholverslaving zit in onze genen

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving

Het is nog toekomstmuziek, maar volgens professor Geert Dom (Universiteit Antwerpen) wordt ‘genotyping’ dé nieuwe manier om verslavingen te behandelen. “Je genen bepalen mee welke medicatie succesvol is.”

Hoe kunnen we patiënten met een verslaving beter helpen? Dat is een van de cruciale vragen die professor Geert Dom (psychiater, Universiteit Antwerpen) zich al ettelijke jaren stelt. Nu krijgen mensen met een alcoholverslaving steevast een mix van therapie, ondersteuning en medicatie voorgeschoteld. De resultaten daarvan zijn ‘zwak tot matig’. “Let wel, daarmee scoren deze behandelingen niet beter of slechter dan die in de algemene geneeskunde”, benadrukt Dom. 

Share

Bij het grote publiek leeft het idee dat verslaving vooral een 'mentale kwestie’ is, die ‘mits voldoende motivatie en wilskracht’ gecounterd kan worden

Maar het betekent wel dat het nog beter kan. ‘Genotyping’ kan daarbij helpen, meent de prof. Bij het grote publiek leeft namelijk het idee dat verslaving vooral een 'mentale kwestie’ is, die ‘mits voldoende motivatie en wilskracht’ gecounterd kan worden.

cult

zine