wetenschap

China claimt doorbraak in gasontginning uit "brandbaar ijs"

1 Archieffoto. Op dit Japans booreiland wordt er naar methaanhydraat gezocht. © NYT

China is er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd gas te winnen uit ijsachtige substanties onder de Zuid-Chinese Zee. Dat schrijft de BBC. Een grote doorbraak, meent China, want methaanhydraat - ook wel 'brandbaar ijs' genoemd - wordt als de toekomst van de energievoorziening gezien. 

Methaanhydraat is bevroren water, dat grote hoeveelheden natuurlijk gas vasthoudt. Ondanks de lage temperatuur is methaanhydraat licht ontvlambaar. 

Het gas heeft een groot potentieel  om een revolutionaire energiebron te worden. Volgens sommigen kan methaanhydraat een sleutelrol gaan spelen in onze toekomstige energievoorziening. Daarom werken veel landen - zoals de Verenigde Staten en Japan - hard aan technologieën om het methaanhydraat uit de grond te halen. Dat is in het verleden echter extreem moeilijk gebleken.

Grote doorbraak

Japan is een pionier in het onderzoek. Het land is sterk afhankelijk van de import van gas, aangezien het zelf geen gas in de grond heeft. Maar China claimt nu een grote doorbraak geforceerd te hebben. "Vergeleken met de resultaten die we gezien hebben van Japanse onderzoekers, zijn Chinese wetenschappers erin geslaagd veel meer gas te ontginnen bij hun pogingen", zegt professor Praveen Lingo van de National University van Singapore aan de BBC. "Dus in die zin is het zeker een grote stap vooruit om gasontginning van methaanhydraten rendabel te maken."

Toch tempert Linga het enthousiasme van de Chinezen: ze hebben nog een lange weg af te leggen. "Het is de eerste keer dat de productiecijfers er effectief veelbelovend uitzien", aldus de professor. "Maar men veronderstelt dat het pas ten vroegste tegen 2025 mogelijk wordt om realistische commerciële opties te bekijken."

Klimaatopwarming

De professor hamert er verder nog op dat men bij de exploitatie uiterst voorzichtig tewerk moet gaan: als het methaangas kan ontsnappen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de klimaatopwarming.