Radioactieve wolk

Bron van radioactieve wolk die vorig jaar over Europa waaide, is waarschijnlijk opwerkingsfabriek Rusland

- Martijn Van Calmthout - Bron: De Volkskrant
2 Het inwendige van de Borexinodetector in het Gran Sasso-laboratorium in Italië. De ondergrondse tank is behangen met lichtsensoren, die lichtsporen van passerende deeltjes opvangen. © INFN

Een opwerkingsfabriek in het Russische Mayak is de waarschijnlijkste bron van een wolk radioactief stof die in oktober over Europa waaide. Wrang detail: de Russen werkten in opdracht van Europese wetenschappers.

Bij de productie in Rusland van een speciale radioactieve bron ten behoeve van een wetenschappelijk experiment in Italië is in oktober vorig jaar een wolk radioactief ruthenium-106 ontsnapt. Die liet destijds boven grote delen van Europa alarmbellen afgaan.

Het SOX-experiment in Gran Sasso is begin deze maand helemaal afgeblazen, officieel wegens leveringsproblemen bij de opwerkingsfabriek in Mayak, tegen de grens van Kazachstan.

Tegenover wetenschapsblad Science ontkent een woordvoerder van het SOX-experiment deze week iets van de Russen vernomen te hebben over een stralingslek. Het zou technisch niet mogelijk zijn gebleken de vereiste radioactiviteit te produceren.

nieuws

cult

zine