Wetenschap

Borstkankergen of niet, kans op overleving even groot

1 Foto ter illustratie © Thinkstock

Jonge vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, hebben dezelfde overlevingskansen, of ze nu het borstkankergen hebben of niet. Dat blijkt uit een Britse studie die gepubliceerd werd in The Lancet Oncology.

De onderzoekers volgden 2.733 Britse vrouwen tussen de 18 en 40 jaar die de diagnose borstkanker kregen en daarvoor tussen 2000 en 2008 behandeld werden. Hun medische dossiers werden tien jaar gevolgd. Bij 12 procent van die vrouwen waren de genmutaties BRCA1 of BRCA2 vastgesteld, die het risico op borstkanker met vier tot acht keer verhogen. In totaal overleden 651 vrouwen.

Maar de onderzoekers stelden vast dat de vrouwen met een genmutatie evenveel kans hadden om twee, vijf en zelfs tien jaar later nog in leven te zijn als diegene zonder genmutatie. Een derde van de vrouwen met de mutatie onderging een dubbele borstamputatie. Ook daarvan zeggen de onderzoekers dat die operatie weinig effect had op hun kans op overleving na tien jaar.

Het toont aan dat een genmutatie niet per definitie zorgt voor een meer agressieve kanker. "Tumoren bij vrouwen die draagster zijn van een genmutatie zien er onder de microscoop kwaadaardiger uit", zegt Bruce Poppe, geneticus en specialist tumoren en erfelijkheid (UZ Gent). "Maar in de praktijk merken we inderdaad dat de overleving gelijkaardig is. Soms zelfs beter, omdat die dan mogelijk beter reageren op de behandeling."

De Britse onderzoekers benadrukken dat een dubbele borstamputatie weinig impact had op de overlevingskansen. "Maar dat heeft natuurlijk niks te maken met vrouwen die beslissen om hun borsten preventief te amputeren omdat ze een mutatie in een borstkankergen hebben", legt Poppe uit. "Hier gaat het om vrouwen die al kanker ontwikkeld hebben."

nieuws

cult

zine