Bijensterfte

Bijen resistent tegen varroamijt dankzij Belgische imker

1 © AP

Imker Noël De Schrijver heeft bijen gekweekt die honderd procent resistent zijn tegen de varroamijt, de parasiet die een van de belangrijkste oorzaken is van de bijensterfte.

De varroamijt maakt het Belgische bijen enorm moeilijk om te overleven. De uitwendige parasiet, die mee aan de basis ligt van de achteruitgang van het bijenbestand, kan zich enkel voortplanten op het broed van honingbijen.

Een imker uit het Vlaams-Brabantse Schepdaal, Noël De Schrijver, bekwam een varroaresistente soort door de meest hygiënische bijen van verschillende volken te kruisen. "Het verschil is treffend. Je ziet hoe de hygiënische bijen hun huisjes opkuisen. Aangetaste larven ruimen ze vanzelf op", legt De Schrijver uiti in Het Nieuwsblad.

Van de resistente soort is de imker volop gaan voortkweken "om zoveel mogelijk nakomelingen van die koningin te hebben en zoveel mogelijk andere imkers te bevoorraden", licht De Schrijver toe aan de VRT.

De Schrijver paste technieken toe die overwaaiden uit de Verenigde Staten. "Het vraagt veel precisie en geduld. Jammer genoeg zijn er weinig imkers die goesting hebben om die technieken uit te voeren."

nieuws

zine