wetenschap

Be My Eyes: de app die de wereld écht beter maakt

- Door: Tine Kintaert - Bron: Daily Mail

Onze smartphone staat vol handige apps, maar 'Be My Eyes' is een van de weinige die de wereld écht beter maakt. Met deze applicatie maken duizenden gebruikers het leven van blinde mensen gemakkelijker.

De Be My Eyes-app werd ontwikkeld door de Deen Hans Jørgen Wiberg, en maakt handig gebruik van de VoiceOver-functie op de iPhone. Met deze technologie kunnen blinden ook gebruik maken van de smartphone; de telefoon gebruikt immers een synthetische stem om de tekst voor te lezen.

Wiberg ontwikkelde nu een handige variatie op deze functie waarmee blinden snel hulp kunnen vragen aan andere gebruikers. Iedereen kan zich registreren en moet dan aangeven of hij blind is, of net hulp kan bieden.

Hoe werkt het? Simpel: als een blinde persoon hulp nodig heeft - bijvoorbeeld om de houdbaarheidsdatum te lezen of door een onbekende omgeving te navigeren - opent hij de 'Be My Eyes'-app. Een persoon zonder zichtproblemen krijgt dan een berichtje en er wordt een videoconnectie opgestart. De helper kan dan via de camera zien wat er zich voor de blinde afspeelt, en hem via de microfoon begeleiden.

Intussen zijn er al meer dan 5.300 blinden die de app gebruiken, en meer dan 70.700 mensen die hulp willen bieden aan hen. Een groot succes, en Wiberg is daar erg tevreden mee. "Ik hoop dat deze app een groot verschil kan maken in het dagelijkse leven van blinde mensen overal ter wereld", staat er op zijn website te lezen.