Aardbeving Nepal

B-Fast-missie keert al terug uit Nepal

Nog geen nieuws van vier Belgen

4 ©BELGA

In samenspraak met de bevoegde overheden in Brussel heeft het Belgische reddingsteam van B-Fast beslist om zich uit Nepal terug te trekken. Ondanks tal van tegengestelde signalen was er volgens de Nepalese autoriteiten geen nood meer aan de uiteenlopende soorten hulp die de Belgen nog wilden bieden. Het team kwam uiteindelijk dus nooit in actie.

©BELGA
Share

We hebben alle mogelijke hulp aangeboden, maar er werd ons uiteindelijk vlakaf gezegd dat deze fase voor hen afgesloten is

Rik Telamon, hoofd van het reddingsteam

"Het accent van de operatie is van 'search and rescue' verschoven naar humanitaire hulp, zoals het aanvoeren van tenten, levensmiddelen, medisch en ander materiaal", moest teamleider Gilles Du Bois D'Aische vanavond aan zijn ploeg vertellen. "Dit is niet onze job, dus in samenspraak met Brussel is beslist om ons terug te trekken."

Nochtans heeft de teamleiding dag en nacht gewerkt om toch nog in actie te kunnen schieten. Ook vandaag, tijdens verschillende vergaderingen met de lokale autoriteiten, boden de Belgen alle mogelijke hulp aan die B-Fast maar kan bieden. Medische hulp, maar bijvoorbeeld ook steun bij de heropbouw van cruciale infrastructuur.

"Onze voorstellen werden echter niet weerhouden, tot onze verbazing", zegt majoor Du Bois D'Aische. "Dat is spijtig, maar wij zijn een overheidsdienst die een andere overheid hulp aanbied. We zijn door hen gevraagd geweest en zijn dus hun gast."

Nochtans kreeg B-Fast onder meer van VN-bureau Ocha te horen dat er wel nog nood was aan hulp in de regio rond Gorkha, waar de Belgen ontplooid waren. Het team wilde dat verifiëren per helikopter, maar dat werd steeds opnieuw uitgesteld. "We kregen het gevoel dat het een beetje vertragingsmanoeuvres waren", bevestigt Rik Telamon, hoofd van het reddingsteam. "We hebben alle mogelijke hulp aangeboden, maar er werd ons uiteindelijk vlakaf gezegd dat deze fase voor hen afgesloten is."

Nood aan medische hulp blijft hoog

©BELGA

Naar de reden voor die resolute afwijzing kunnen de Belgen alleen maar raden. Willen de autoriteiten de perceptie tegengaan dat ze de situatie zelf niet onder controle hebben? Vinden de lokale leiders al die buitenlanders in hun regio maar niets? Of kijken ze gewoon heel anders tegen de situatie aan? Du Bois D'Aische spreekt er zich niet over uit. "Maar er is inderdaad vlugger dan normaal overgeschakeld op de humanitaire focus, dus op de levering van tenten, levensmiddelen en ander materiaal."

Hoe dan ook einde verhaal dus voor het zoek- en reddingsteam. Of er dan toch niet beter een veldhospitaal was uitgestuurd? De nood aan medische hulp blijft immers wel hoog. "Men heeft exact gestuurd wat Nepal gevraagd heeft", onderstreept Du Bois D'Aische. "We voelden inderdaad al bij de eerste meeting in Kathmandu dat er misschien minder nood was aan 'urban search and rescue'. Maar bon, zo is het. In België hebben we gewerkt met de informatie die toen voorhanden was."

Bittere pil

Een mislukking wil teamleider Du Bois D'Aische de missie zeker niet noemen. Zijn team heeft er alles aan gedaan om zo snel mogelijk ter plaatse te geraken en bleef steeds positief en gemotiveerd, ondanks de hindernissen en tegenslagen. Terend op weinig slaap en de vaste wil om te helpen, probeerde de ploegleiding intussen hemel en aarde te bewegen om alsnog tot actie over te gaan. Het afblazen van de hele missie is dus voor iedereen een bittere pil.

Wanneer de reddingswerkers van B-Fast precies terugkeren, is nog niet duidelijk. Het transport zal de komende dagen vanuit Brussel geregeld worden. De teamleiding hoopt alvast op een C-130 transportvliegtuig van het leger. Niet meteen het meest comfortabele toestel om de verre terugreis in te maken, maar het kan wel landen op de kortere piste van Pokhara. Terugkeren via de overbezette de luchthaven van Kathmandu zouden de Belgen liefst vermijden.

Veldhospitaal

Share

Het is vooral spijtig voor de Nepalezen, omdat er geen hulp kan geboden worden en voor ons omdat het geld van de Belgische belastingbetaler niet goed besteed werd

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen

Het team vertrok zondagavond naar Nepal om er hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. Ze kwamen dinsdag pas aan in hoofdstad Kathmandu. Gisteren arriveerden ze in de Nepalese stad Gorkha, op ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad. De vernielingen vallen mee in de stad, en daarom trok het team de bergen in. Maar ook daar kon het geen hulp bieden door gebrek aan materiaal en het wachten op toelatingen.

De afgelopen dagen was er felle kritiek op de missie van B-Fast. Vanmiddag ontstond er onder anderen een discussie in de Kamer. Oppositiepartij sp.a reageerde verbolgen dat ons land geen veldhospitaal had meegenomen naar het getroffen land. Dat hadden experts nochtans aangeraden, aldus sp.a'er Dirk Van der Maelen.

Volgens Didier Reynders gebeurde dat niet op vraag van Nepal. "Het was een beslissing van de regering op verzoek van Nepal, en ik ben trots op alle vrijwilligers en actoren van B-Fast." Hij beloofde dat hij de Kamer later een verslag zou bezorgen over de besluitvorming van de missie.

Sp.a-Kamerlid Van der Maelen vindt het "heel spijtig" dat het B-Fast-team vroeger terugkeert. "Het is vooral spijtig voor de Nepalezen, omdat er geen hulp kan geboden worden en voor ons omdat het geld van de Belgische belastingbetaler niet goed besteed werd", reageert Van der Maelen vanavond.

Hij benadrukt wel dat het team geen fout treft. Maar Reynders zal hij volgende week wel opnieuw aan de tand voelen, zo liet Van der Maelen optekenen. "Er is immers teveel geld verkwist. De missie naar Haïti kostte destijds 150.000 tot 250.000 euro. Deze missie moet in dezelfde orde van grootte gezien worden", meent hij.

Crisiscentrum

Ondertussen is er nog steeds niets vernomen van vier landgenoten die zich tijdens de aardbeving in Nepal bevonden. Minister Reynders liet weten dat het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken actief blijft voor familie en naasten van mensen die in Nepal (zouden) verblijven. Ze kunnen terecht voor informatie over hun toestand en de mogelijkheden van terugkeer. Ter plaatse staan de ereconsul in Kathmandu en de ambassade in New Delhi, die bevoegd is voor Nepal, de landgenoten bij.

©BELGA

cult