Archeologie

Archeologen ontdekken 'klein Pompeï' in Frankrijk

Italië heeft Pompeï, Frankrijk heeft voortaan Vienne. Archeologen hebben aan de rand van de zuidoostelijke stad een Romeinse wijk ontdekt, met opmerkelijk goed bewaarde restanten van luxueuze woningen en publieke gebouwen.

1 Een van de mozaïekvloeren die gevonden zijn op de archeologische site bij Vienne. © AFP

"We hebben ongelooflijk veel geluk", zegt Benjamin Clement, de archeoloog die de opgravingen aan de oever van de Rhone, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Lyon, in goede banen leidde. "Dit is zonder twijfel de meest uitzonderlijke opgraving van een Romeinse site in 40 of 50 jaar."

De stad Vienne was al bekend om haar Romeins theater en tempel. In de Romeinse tijd was 'Imperium Vienna' een belangrijk knooppunt op de route die Noord-Gallië verbond met de Romeinse provincie Gallia Narbonensis in het zuiden van Frankrijk. Op de plek waar nu de Romeinse wijk werd opgegraven, was een wooncomplex gepland.

Branden

Het gaat om een site van 7.000 vierkante meter. De overblijfselen van de woningen dateren van de eerste eeuw na Christus. Archeologen vermoeden dat de wijk minstens 300 jaar bewoond is geweest, voor ze verlaten werd na een reeks branden.

Een van de best bewaarde gebouwen is een weelderige woning die het 'huis van Bacchus' genoemd werd, omwille van de mozaïekvloer die onder andere vrouwelijke volgers van de Romeinse god van de wijn toont. Een brand heeft de eerste verdieping, het dak en het balkon van het huis met balustrades, marmeren tegels en uitgestrekte tuin verwoest. Delen van het gebouw staan nog overeind, en de onderzoekers hopen dat het hersteld kan worden van de vloer tot het plafond.

Mozaïeken

In een andere woning is een mozaïek aangetroffen die de Griekse muze Thaleia toont, die ontvoerd wordt door de god van het woud Pan. De mozaïeken worden nu voorzichtig verwijderd en nadien hersteld. In 2019 worden ze tentoongesteld in het Gallo-Romeins museum in Vienne.

Onder de andere vondsten is een groot openbaar gebouw met een fontein die versierd is met een beeld van Hercules. Mogelijk was dit een filosofieschool.

Veel van de objecten die de bewoners achterlieten, zijn bewaard gebleven. De ontdekkers spreken daarom van een 'klein Pompeï' in Vienne, verwijzend naar de beroemde Romeinse site nabij Napels die grotendeels bewaard bleef nadat ze onder vulkanisch as begraven werd.

cult

zine