Mentale gezondheid

Afweersysteem soms bron voor mentale ziekte

Lichaam en geest nog nauwer verbonden dan gedacht

Wat velen als mentale aandoeningen zien, blijken voor een groot deel problemen met het immuunsysteem. Daarom zullen de nieuwste behandelingen tegen schizofrenie en depressie bestaan uit medicijnen die familie zijn van wat we nemen bij infecties.

Het idee dat lichaam en geest strikt gescheiden zijn was al aangevreten. Nu krijgt het nog een al even heftige als fascinerende dreun. Een hapering in het immuunsysteem kan niet alleen leiden tot een infectie maar ook tot schizofrenie, een bipolaire stoornis of een depressie, zo blijkt.

De aanwijzingen daarvoor stapelen zich op. Daarom zijn Britse psychiaters aan het King’s College Hospital in London aan een studie begonnen waarin schizofreniepatiënten een specifieke antistof krijgen, die inspeelt op de immuuncellen in de hersenen, ‘microglia’.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening die 1 procent van de bevolking treft en gekenmerkt wordt door terugkerende hallucinaties en waangedachten, cognitieve problemen en verminderde sociale interacties.

nieuws

cult

zine