Kernenergie

Actiegroep naar de rechter tegen heropstart scheurtjescentrales

1 Zicht op de kerncentrale van Doel. © EPA

De actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie plant juridische stappen tegen de heropstart van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2. Dat laat woordvoerder Léo Tubbax weten in een persbericht.

Share

Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen in de stalen wanden van de reactorkuipen "duizenden foutindicaties" werden ontdekt

Samen met enkele andere organisaties verzamelde Nucléaire Stop Kernenergie recent nog 165.000 handtekeningen voor het sluiten van de scheurtjescentrales. De petitie werd eerder deze maand overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen "duizenden foutindicaties" werden ontdekt. Het ging om waterstofbelletjes, met de dikte van een sigarettenblaadje. In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van bijkomend onderzoek. 

Uit dat onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten bij de testen, waarna de twee kerncentrales in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden. Halverwege november gaf de nucleaire waakhond Fanc andermaal groen licht voor de heropstart van de reactoren van Doel 3 en Tihange 2.

Overigens zouden ook de reactoren Doel 1 en Doel 2, waarvan de levensduur met tien jaar werd verlengd, nog dit jaar opnieuw moeten draaien. Hun opstartdata staan momenteel op respectievelijk 24 en 19 december. De federale regering bereikte eind november definitief met Electrabel en het Franse moederbedrijf Engie een overeenkomst over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Bedoeling is om op die manier de energiebevoorradingszekerheid van België garanderen.

Dossier Kernenergie
Dossier Kernenergie

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine