Dossier Kernenergie

Actiegroep bepleit stilleggen Doel 3 en Tihange 2 voor de rechtbank

1 © EPA

De actiegroep 'Nucléaire Stop Kernenergie' heeft voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gepleit voor het stilleggen van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2. Volgens de groep zijn er onvoldoende garanties over de betrouwbaarheid van beide kerncentrales.

Doel 3 en Tihange 2 werden in 2012 stilgelegd nadat er kleine scheurtjes gevonden waren in de reactorvaten. In maart 2014 werden ze even terug opgestart maar al snel weer stilgelegd. In november 2015 gaf de nucleaire waakhond FANC groen licht voor een nieuwe heropstart.

De zaak van 'Nucléaire Stop Kernenergie' is gericht tegen uitbater Electrabel. De actiegroep is onder meer van oordeel dat het rapport waarop het FANC zich gebaseerd heeft op sommige plaatsen onzekerheden blootlegt en onvoldoende antwoorden biedt op bepaalde vragen, zoals de oorzaak van de scheurtjes. Bovendien zijn de geconsulteerde internationale experts niet unaniem, luidt het.

Voorts is de actiegroep verontrust dat de testen niet zijn uitgevoerd op stukken van het reactorvat zelf - dat is technisch onmogelijk - maar op vermoedelijk identieke stukken. Dat FANC-topman Jan Bens vroeger nog voor Tractebel gewerkt heeft, doet bij de groep tot slot vragen rijzen over de onpartijdigheid van de regulator.

Een beslissing van de rechtbank wordt in de komende maand verwacht.Dossier Kernenergie
Dossier Kernenergie

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine