wetenschap

2016 warmste jaar ooit sinds begin metingen

- Bewerkt door: ib - Bron: Belga
1 © thinkstock

Vorig jaar werd het warmterecord gebroken op Aarde. Dat blijkt donderdag uit de publicatie van een nieuw rapport van het Amerikaanse natuuragentschap NOAA.

Het is de 27ste keer dat NOAA klimaat-gerelateerde data publiceert. Sinds het begin van de metingen 137 jaar geleden was de temperatuur op onze planeet nooit zo hoog, blijkt nu. Het is al het tweede jaar op rij dat het warmterecord wordt gebroken.

Klimaatverandering
"De meeste indicatoren van klimaatverandering blijven de opwaartse trend volgen en van verschillende indicatoren, zoals het niveau van de land- en oceaantemperatuur, het waterniveau en de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer, werden de records die vorig jaar pas werden gesteld opnieuw verbroken", zegt de organisatie.

Het warmterecord van dit jaar is te wijten aan de klimaatopwarming en de kracht van El Nino, waardoor het water in de Stille Oceaan steeg, aldus  het NOAA. Het niveau van het Arctische zee-ijs lag dan weer op een recordlaagte, geeft het rapport nog aan. Aan het rapport werkten 450 wetenschappers uit bijna 60 landen mee.

nieuws

cult

zine