cyberpesten

"Slecht slapende tieners gedragen zich online agressiever"

1 Volgens de studie moeten anti-pestcampagnes ook focussen op slaapkwaliteit. © ANP XTRA

Tieners die slecht slapen, worden vaker kwaad. Die boosheid reageren ze online vaker af op anderen, bijvoorbeeld in de vorm van cyberpesten. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.500 Vlaamse leerlingen. De onderzoekster stelt voor om maatregelen om de slaapkwaliteit van jongeren te verbeteren op te nemen in anti(cyber)pestcampagnes.

Dat een slechte nachtrust nefast kan zijn voor ons emotioneel en sociaal functioneren, was al langer gekend. Een slechte slaapkwaliteit heeft immers een negatief effect op de werking van de prefrontale cortex: het deel van ons brein dat een essentiële rol speelt bij het maken van verstandige, doordachte beslissingen en het omgaan met emoties. Mensen die slecht slapen, worden sneller boos en agressief.

Nu blijkt dat aan die boosheid en agressie bij tieners een online verlengstuk hoort in de vorm van cyberpesten, zoals anderen online bedreigen of belachelijk maken met foto's of video's. Dat blijkt uit een onderzoek van Sara Erreygers (Universiteit Antwerpen/KU Leuven), die een bevraging deed bij 1.500 Vlaamse leerlingen.

Share

De problemen rond slaapkwaliteit moeten volgens de studie worden meegenomen in anti-pestcampagnes

"Als we boos zijn, is het vaak niet mogelijk om die boosheid te uiten tegenover de persoon die ons boos heeft gemaakt, bijvoorbeeld omdat het onze baas of onze leerkracht is of omdat die persoon op dat moment niet fysiek aanwezig is", zegt Erreygers. "We reageren onze kwaadheid dan vaak af op andere mensen."

Online is dat volgens Erreygers gemakkelijker, want het internet is 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 uur beschikbaar en er is weinig controle.

De problemen rond slaapkwaliteit moeten volgens Erreygers worden meegenomen in anti-pestcampagnes. "Daarnaast is het belangrijk om jongeren te leren hoe ze op een goede manier kunnen omgaan met hun kwaadheid en andere emoties, zonder zich af te reageren op anderen", zegt ze.

nieuws

cult

zine