Klimaatopwarming

"Halen van klimaatdoelstelling niet voldoende om te voorkomen dat poolijs smelt"

- Redactie - Bron: The Guardian

IJs in de Noordelijke IJszee (Arctische Oceaan) kan deze eeuw in de zomer verdwijnen, zelfs als de geëngageerde lidstaten de kerndoelstellingen rond de opwarming van de aarde bereiken. Dat zeggen Noorse wetenschappers.  

1 De doelstellingen van Parijs halen betekent niet automatisch dat het ijs in de Noordelijke IJszee blijft voortbestaan. © AFP

Het ijs is gestaag afgenomen in de afgelopen decennia, wat voor beschadiging zorgt van de bestaansmiddelen van de inheemse bevolking en wilde dieren zoals ijsberen. 

In de Parijs-overeenkomst van 2015 kwamen de landen overeen om het klimaat met niet meer dan 2 graden celsius te laten stijgen. 

Die doelstelling zal onvoldoende zijn om te voorkomen dat het ijs op de Noordpool zal smelten. Dat schrijven James Screen en Daniel Williamson van de Universiteit van Exeter in het tijdschrift Nature Climate Change.

Stijging van 3 graden

"Zelfs al blijft de stijging beperkt tot 2 graden, dan nog is er een risico van 39 procent dat het ijs in de Noordelijke IJszee in de zomer zou verdwijnen", zeggen de onderzoekers. "IJs zou enkel blijven voorkomen als de stijging maximaal 1,5 graden bedraagt."

De wetenschappers denken trouwens dat het klimaat met 3 graden celsius zal stijgen volgens de huidige trends.

Share

'In minder dan 40 jaar is de ijsbedekking bijna gehalveerd'

Tor Eldevik, Noorse professor

"In minder dan 40 jaar is de ijsbedekking bijna gehalveerd," zegt Tor Eldevik, professor aan de Bjerknes Centre for Climate Research aan de Universiteit van Bergen in Noorwegen, die niet betrokken was bij de studie.

Eldevik voorspelt dat het zeeijs in de Noordelijke IJszee, gezien de huidige evolutie, binnen ongeveer veertig jaar zal verdwijnen.

In toekomst nog steeds ijs

Wetenschappers benadrukken wel dat een ijsvrije Arctische Oceaan nog altijd ijs zal hebben. "Sommige stukken ijs zullen in baaien blijven hangen, zoals in het noorden van Groenland." Een ijsvrije oceaan is dan een met minder dan 1 miljoen vierkante kilometer aan ijs.  

nieuws

cult

zine