Het Grote Klimaatdebat

“De wereld is nu groener dan 100 jaar geleden”

Geograaf en vicerector Gerard Govers (KU Leuven) over de kracht van technologie

Als we allemaal stoppen met het eten van herkauwers, komt er 10 miljoen vierkante kilometer vrij voor bos, zegt geograaf Gerard Govers. Daarnaast moet Europa het goede voorbeeld geven door volledig over te schakelen op wind- en zonne-energie.

Gerard Govers (59)

- is geograaf en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.

- onderzoekt hoe landgebruik de bodem beïnvloedt en omgekeerd, en doceert meerdere cursussen over de impact van de mens op de planeet aarde.

- is vicerector van de groep Wetenschap & Technologie en verantwoordelijke voor de dienst Duurzaamheid.

- is erg actief op Twitter (@gerardgovers), waar hij zijn kennis en inzichten deelt.
   

“We hebben een paar honderd jaar gefeest op de wereld”, lacht Gerard Govers. “En dat is een heel goede zaak geweest, want de gemiddelde aardbewoner heeft het vandaag veel beter dan pakweg een eeuw geleden. En dat hebben we allemaal te danken aan fossiele brandstoffen. Zonder die brandstoffen was die enorme vooruitgang niet mogelijk. Zodus: dank u, fossiele brandstoffen! Maar nu moeten we ervan af. En snel.”

Govers is geograaf en vicerector aan de KU Leuven, verantwoordelijk voor de groep Wetenschap & Technologie. Hij praat met een aanstekelijk enthousiasme en haalt om de haverklap een stift of powerpoint tevoorschijn om een kwestie aanschouwelijk voor te stellen.

nieuws

cult

zine