wetenschap

"Duits Stonehenge" ontdekt in Pömmelte

1 © UNKNOWN

Bij archeologische opgravingen nabij de Duitse stad Maagdenburg zijn restanten gevonden van een monument uit de bronstijd. De site heeft veel gemeen met het wereldberoemde Britse Stonehenge. Volgens de archeologen gaat het om een spectaculaire ontdekking, ook al is er op het eerste gezicht weinig te zien. Stenen als in Stonehenge staan er niet, omdat de constructies vervaardigd werden uit hout dat inmiddels al lang vergaan is.

Het maakt de site niet minder uniek. Het complex, dat gelegen is in het Oost-Duitse dorp Pömmelte, is een zogenaamd hengemonument. Dergelijke monumenten waren tot voor kort alleen in Groot-Brittannië ontdekt. Hengemonumenten zijn ringvormige vlaktes, omgeven door aarden muren of grachten. De meeste zijn opgetrokken in de bronstijd, van 3.000 tot 800 voor Christus. Het bestaan van een dergelijk monument in Duitsland zou erop kunnen wijzen dat ze een functie hadden binnen een religie of cultuur die over een veel groter deel van Europa was verspreid.

Functie onbekend
Uit de vondst van enkele vaten hebben de archeologen kunnen afleiden dat de site tussen de 23ste en 21ste eeuw voor Christus werd gebruikt. Over de precieze functie bestaat nog geen zekerheid. Wellicht ging het om een plaats die verschillende functies had. De vondst van keramiek doet vermoeden dat er feesten en rituelen plaatsvonden, maar er zijn ook aanwijzingen dat het monument dienstdeed als begraafplaats. Zo is er op de site al een graf gevonden van een vijf- tot tienjarige knaap in foetushouding. Ook een volwassene vond er kennelijk zijn laatste rustplaats, samen met zijn bijl, in die tijd een statussymbool.

Evenmin wordt uitgesloten dat de site, zoals Stonehenge, gebruikt werd om hemellichamen te bestuderen. Verder onderzoek, onder meer van graven buiten de ringstructuur, moet daar uitsluitsel over brengen.

De site in Pömmelte werd in 1991 voor het eerst opgemerkt vanuit een vliegtuig. Twee jaar geleden startten de opgravingen, die eind deze zomer klaar zouden moeten zijn. (Jeroen de Preter)

nieuws

cult

zine