KERNCENTRALES

"Belgische regering speelt Russische roulette met Tihange 2"

1 © PHOTO_NEWS

De heropstart van de kernreactor Tihange 2, een van de zogenoemde scheurtjescentrales, wordt niet op gejuich onthaald in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan de provincie Luik. "De Belgische regering speelt Russische roulette, Tihange is een afbrokkelende reactor", aldus de minister van Leefmilieu van de deelstaat, Johannes Remmel.

Volgens Remmel nemen de problemen in de installatie, op minder dan 100 kilometer van de grens, al jaren toe.

Ook zijn collega van Economie en Energie Garrelt Duin vindt het een grote fout om de reactor opnieuw aan het net te koppelen. De scheurtjesreactoren, met naast Tihange 2 ook Doel 3, beantwoorden volgens hem "in de verste verten niet aan onze veiligheidseisen en vormen een gevaar voor de bevolking van Noordrijn-Westfalen", aldus de minister.

De reactor Tihange 2 werd maandagavond om 21.30 uur opnieuw opgestart. De reactor was in maart 2014 een tweede keer stilgelegd wegens onderzoek naar 'scheurtjes' die waren vastgesteld in de stalen wanden van de reactorkuipen. De heropstart kwam er, nadat midden november de nucleaire waakhond Fanc het licht daarvoor op groen had gezet.

Doel 3, de andere scheurtjesreactor, zou normaal woensdagochtend om 8 uur opnieuw opgestart worden, volgens de recentste prognoses van uitbater Electrabel.

Dossier Kernenergie
Dossier Kernenergie

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine