Maandag 25/01/2021

CulinairSnelkookplan

Weekendrecept: Heerlijk troostvoer uit de voorraadkast

Beeld Hannes Vandenbroucke

Voor wie het kerstfeest door de neus geboord ziet, en geen zin heeft in een zoveelste afhaalmaaltijd: laat dit simpele én gezonde gerecht uw avond verwarmen.

Lockdownkoken: het begint een gewoonte te worden. Zelf in de keuken duiken, experimenteren en koken met wat voorhanden is: zelf gedij ik – in de keuken dan toch – het best in deze ietwat beperkende omstandigheden. Met een volle koelkast werkt mijn brein op automatische piloot. Zo is broccoli onlosmakelijk verbonden met orecchiette en ansjovis. Of doet een pompoen me onmiddellijk denken aan risotto of soep.

Pas wanneer er ogenschijnlijk niets in huis is, krijgt mijn creativiteit een flinke schop onder de kont en schieten allerlei radartjes in gang. Dat is vaak het moment waarop magie ontstaat en de smakelijkste gerechten uit mijn kookpotten tevoorschijn komen. Waarschijnlijk is mijn euforie bij het verorberen van zo’n maaltijd gelinkt aan het simpele feit dat het nieuw en vaak doodeenvoudig tot stand gekomen is. Keer op keer sta ik ervan versteld hoe eindeloos veel je kan doen met de meest dagdagelijkse ingrediënten, hoe oneindig de combinaties en creaties wel niet zijn. Met een pompoen kan je bijvoorbeeld zoveel meer maken dan risotto of soep. Het bewijs ligt in mijn maag te verteren.

Mijn voorraadkast is steevast goed gestockeerd met blikken bonen en ansjovis (hoe leeft een mens zonder ansjovis in de keukenkast? Het blijft mij een raadsel), flessen passata, grote bollen knoflook en ajuinen (dé basis van alles), sausjes allerhande en noten en zaden in alle soorten. En natuurlijk granen, rijst en pasta. In de herfstmaanden voeg ik knollen en kolen toe aan het lijstje, want die blijven gemakkelijk wekenlang goed.

Comfortgehalte

Welnu, de zaligste maaltijden zitten vaak verborgen in een klein hoekje van zo’n voorraadkast. Zo is de kans groot dat u voor deze pasta met geroosterde pompoen zo goed als alle ingrediënten reeds in huis hebt. Zo niet, dan hebt u ook geluk, want dit recept is flexibel en staat open voor substituten. Hebt u toevallig geen hazelnoten liggen, dan werken pecannoten of walnoten of zelfs pijnboompitten even goed. Ook gaat u heus niet branden in de hel wanneer u de spaghetti in dit recept vervangt door linguini of pappardelle. Recepten zijn maar een leidraad waarvan je kan en zelfs moet afwijken om ze aan te passen naar eigen smaak en beschikbaarheid.

Waarover dan niet valt te onderhandelen? Knoflook, goede olijfolie en een flinke knijp citroensap zijn obligatoir! Winterpasta’s hoeven niet áltijd met dikke, romige sauzen overgoten te worden om bevredigend te zijn. Geloof het of niet, maar ook zonder tonnen saus kan je een hoog comfortfoodgehalte creëren. Het bewijs staat op de pagina hiernaast.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Spaghetti met pompoen en hazelnoten

Dit heb je nodig voor 4 personen

½ pompoen (500 g vruchtvlees) / 1 el gedroogde oregano / peper en zout / 250 g spaghetti / 25 ml olijfolie + extra voor de pompoen / 25 g boter / ¼ tl chiliflakes / handje hazelnoten, grof gehakt / 2 teentjes knoflook, geschild en tot moes geplet / zeste van 1 biocitroen en 2 el sap / 50 g Parmezaanse kaas

Zo maak je het

1. Verhit de oven voor op 220° C.

2. Schil en ontpit de pompoen en snijd in hapgrote stukken. Spreid de blokjes uit over een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met olijfolie, gedroogde oregano, peper en zout. Meng met je handen goed dooreen en rooster in ongeveer 20 minuten knapperig en goudbruin.

3. Kook de pasta volgens de instructies in gezouten water al dente. Hou een grote kop van het kookvocht bij.

4. Verhit 25 ml olijfolie en 25 g boter in een sauspannetje over een laag vuur. Voeg de chiliflakes, gehakte hazelnoten, peper en zout toe en laat 1 à 2 min. pruttelen. Let op dat de boter niet verbrandt! Voeg ongeveer 50 ml pastakookvocht toe.

5. Haal van het vuur en voeg de tot moes geplette knoflook, citroenzeste en -sap aan de hete saus toe. Roer nog even goed dooreen alvorens de saus en pompoenblokjes onder de uitgelekte spaghetti te mengen.

6. Verdeel over de borden en serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234