Maandag 25/05/2020

Culinair

Weekendrecept: de diepvries zal ons redden

Beeld Hannes Vandenbroucke

Niet weten wat morgen brengt, was nog nooit zo tastbaar. Maar één ding staat vast, na deze lockdown weten we allemaal onze diepvriezer staan.

Nooit in mijn wildste dromen had ik gedacht ooit weken, misschien zelfs maanden, zo goed als werkloos en in lockdown thuis te zitten met alleen maar vraagtekens over de zeer nabije toekomst. De onrust in mijn hoofd probeer ik met activiteiten die me in het hier en nu houden te verdrijven. Niet verwonderlijk is koken nu meer dan ooit hetgeen wat mijn zorgen sust. Tijdens het ­hakken en snijden en roeren en pruttelen wordt er even niet gedacht aan alle ‘wat als’-scenario’s. Het geeft houvast en zorgt voor mijn fysieke én mentale gezondheid in deze onzekere tijden, waarin het lijkt alsof haast niets nog te controleren valt.

Door deze lockdown, en het vooruitzicht op een eventuele volledige quarantaine bij besmetting, apprecieer ik meer dan ooit het privilege dat ‘naar de winkel gaan en kopen wat je wil’, heet. Hoe verwend en fortuinlijk we waren, zonder het ten volle te beseffen. Wat een luxe de meest eenvoudige dingen in het leven wel niet zijn. Zoals een gevulde koelkast, voorraadkast en diepvriezer. Dat besef maakte me op slag een fervente zero-wastestrijder. Nog een korstje oud brood: ‘dat toast ik wel even’. Mijn ­snotterende peuter die de helft van zijn patatjes laat staan: ‘Eet ik wel op!’

Ook kreeg ik het niet over mijn hart om die hoop groene bloemkoolbladeren zoals altijd zomaar in de compostbak te gooien. Wie besliste trouwens ooit dat je van een bloemkool enkel de mooie, spierwitte roosjes opeet? De stam gaat, geschild en in kleine blokjes gesneden, bij ons al lang mee de oven in, maar met zijn buitenste bladeren deed ik nooit iets. Vandaag geef ik ze de aandacht die ze verdienen. Zo verdwijnen ze eerst in een spoelbak met koud water, vervolgens dep ik ze voorzichtig droog, spreid ze uit over een bakplaat en wrijf ze met mijn vingers in met olijfolie. Een lichte sprenkel zeezout en zwarte peper van de molen eroverheen, en ze zijn klaar voor de oven. Twintig minuten (190°C) later knabbel ik trots van mijn zero-wastesnack. Het groene blad is supercrispy geworden, net chips. En de nerf is krokant en sappig. Perfect voor bij een dip of verwerkt in een lauwe salade. Blijvertje, ook na coronatijden!

Goed duo

Ook de diepvriezer krijgt plots meer ­waardering. Toegegeven, voor dit alles kookte ik zelden met ingrediënten uit het vriesvak, en deed die vooral dienst als vergaarbak van ijsblokjes, frisco’s en brood voor noodgevallen. Maar vandaag blijf ik liever in mijn cocon dan de half geplunderde winkel, bedrukte gezichten en lange wachtrijen aan de kassa te trotseren. Ik vis er een zak edamameboontjes en spinazie uit die ik tijdens mijn laatste ronde boodschappen doen toch snel in m’n winkelkar gooide.

Er zijn maar weinig groenten die zo goed uit het vriesvak komen als deze twee. Ze gaan samen met een eetlepel tahini, een kneep citroensap en enkele specerijen de blender in. “Waarom kwam ik hier nooit eerder op?!”, roep ik haast met volle mond ­tijdens de apéro in de tuin. Ik geniet met volle ­teugen van de zon, de dip en de wijn. Pure luxe!

Beeld Hannes Vandenbroucke

Diepvriesdip met edamame en spinazie

Ingrediënten

200 g spinazie / 300 g edamameboontjes / 2 el citroensap / 2 el tahini / 1 teentje knoflook / Snuf komijnpoeder / Snuf chilipeper / 10 g verse koriander / peper en zout

Zo maak je het

1. Blancheer de bevroren spinazie 3 min. in kokend water. Voeg tijdens de laatste kookminuut de bevroren edamame toe.

2. Giet het water af en laat de groenten heel goed uitlekken in een zeef. Duw er ­vervolgens voorzichtig het meeste vocht uit en laat even afkoelen.

3. Doe alle ingrediënten in een blender, keukenrobot of mix met een handmixer tot een smeuïg geheel. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

4. Serveer met rauwe groenten, crackers of geroosterde bloemkoolbladeren.

Beeld Hannes Vandenbroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234