Vrijdag 04/12/2020

CulinairSnelkookplan

Weekendrecept: Couscous met geroosterde wortels, kaneel en dadels

Beeld Hannes Vandenbroucke

Wilt u een opgeruimd huis, gladgestreken was of een voorbereide lunch? Zet een koptelefoon op en zoek een goede podcast, dé gamechanger voor al uw ietwat saaie huishoudelijke taken.

Wanneer ik als lunch een boterham met choco (of nog zieliger: een rijstwafel, in het geval dat er zelfs geen vers brood in huis is), achter mijn computer opeet, weet ik dat chaos mijn werkweek heeft overgenomen. Niets mis met af en toe boterhammen met choco, maar na drie van zulke ongeïnspireerde en ongezonde lunches op rij, hunkert mijn geest en lichaam naar beter.

Omdat er ’s middags niet altijd tijd is om te koken, probeer ik mezelf te motiveren om ’s avonds voor het slapengaan nog iets te ineen te ­flansen of al enig voorbereidend werk te doen. De zetel lonkt verleidelijk en Netflix roept luid dat er nieuwe afleveringen van Good Girls beschikbaar zijn. Tot voor kort moest ik ergens in een diepe krocht van mijn geest een enorme wilskracht zoeken om, wanneer ik helemaal klaar was met de dag, de zetel in te ruilen voor klusjes. Maar sinds de ontdekking van een aantal verslavend goede podcasts ging een compleet nieuwe wereld voor me open. Een wereld waarin het onmogelijke mogelijk werd: de was plooien en netjes opbergen oprecht leuk vinden.

Het multitasken met podcast in de oren lukt ­perfect met alle taken waarvoor je op automatische piloot staat. Denk aan opruimen, afwassen, strijken, de vuilniszakken buitenzetten... De lijst is eindeloos, toch?! En dus ook je lunch voorbereiden (ofte het hippe mealpreppen zoals dat tegenwoordig heet). Wanneer ik aan het werk ben of een moeilijk recept volg en mijn hoofd erbij moet houden, dan verdraag ik geen geluid. Maar eenvoudige mealprep zoals worteltjes raspen, couscous laten wellen en vinaigrette maken, lukt perfect terwijl ik gemotiveerd word door de dames van Werk & Leven, bijleer over deep work, als een vlieg op de muur meeluister tijdens koppeltherapie met Esther Perel of boekentips sprokkel bij Wim Oosterlinck. Even eindeloos als ieders takenlijst is het aanbod van geweldig goede podcasts die het volwassen leven met al zijn ­bijbehorende klusjes een pak aangenamer maakt.

voorgekookte linzen

De worteltjes gaan ondertussen samen met flink wat kaneel en komijn de oven in terwijl ik ondertussen yoghurt samen met een bussel verse koriander, citroenzeste en een royale geut olijfolie met een staafmixer tot een frisse vinaigrette mix. De gegaarde couscous meng ik met een blikje voor­gekookte linzen (kikkererwten werken even goed) want extra peulvruchten kunnen nooit kwaad, en al zeker niet als je er geen werk aan hebt. Wie zijn die mensen trouwens die gedroogde kikkererwten en bonen eerst een nacht laten weken en dan nog uren laten pruttelen op het vuur? Vol huishoudelijke ­overmoed sla ik elk jaar wel een paar kilo in, en elk jaar constateer ik dat ik ze zelden tot nooit gebruik. Leve de shortcuts! Even later kruip ik content en ­voldaan onder de wol. De volgende middag blijft de pot choco in de kast, gooi ik de worteltjes, linzencousous en vinaigrette samen in een kom en hap met de zachte stem van Friedl’ Lesage in mijn oren mijn Marokkaans geïnspireerde lunch weg.

31 DMM receptBeeld Hannes Vandenbroucke

Geroosterde wortels met kaneel en dadels

Dit heb je nodig voor 4 personen

400 g wortelen, geschild en in ­stukken / 1 grote rode ui, geschild en in halve maantjes van 1 cm / olijfolie / 1/2 tl kaneelpoeder / 1 tl komijnpoeder / peper en zout / 50 g pecannoten, grof gehakt / 3 medjouldadels, ontpit en in stukjes / 4 el Griekse yoghurt / 20 g koriander / citroenzeste van 1 biocitroen + 1 el sap / geutje (noten)olie / 120 g couscous / klontje boter/ 10 g muntblaadjes, fijn­gehakt/ 100 g voorgekookte linzen

Zo maak je het

1. Verhit de oven voor op 220° C.

2. Besprenkel de wortel en partjes ui met olijfolie, kaneel, komijn, peper en zout en meng. Spreid uit over een bakplaat en rooster in 20 à 25 min. goudbruin. Voeg tijdens de laatste 5 min. de pecannoten en dadels toe.

3. Staafmix de yoghurt met de helft van de koriander (met steeltjes!), ­citroenzeste, 1 el citroensap en een geutje olie tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout.

4. Bereid de couscous. Maak de ­korrels los met een vork en meng er een klontje boter, munt, de rest van de korianderblaadjes, de uitgelekte linzen, peper en zout doorheen.

5. Leg de couscous op de bodem van een serveerschaal of bord en verdeel er de groenten bovenop. Serveer met de vinaigrette.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234