Donderdag 29/07/2021

Voor u uitgelegdCoronavaccins

Waar blijft CureVac, het vijfde vaccin dat België bestelde?

null Beeld ANP
Beeld ANP

België reserveerde vorig jaar in totaal bijna 30 miljoen vaccins bij vijf verschillende farmaproducenten: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson en CureVac. De eerste drie werden alvast geleverd en/of toegediend. Johnson & Johnson is dan weer begonnen aan zijn eindsprint. Maar hoe zit het met CureVac, het vijfde vaccin in het rijtje?

In het kader van de strijd tegen het coronavirus reserveerde ons land vorig jaar net geen 30 miljoen doses van het coronavaccin bij verschillende producenten. Van het Pfizer/BioNTech-vaccin werden oorspronkelijk 5 miljoen doses besteld. Dat aantal werd in januari opgevoerd met nog eens 7,5 miljoen extra vaccins: in totaal zijn er nu 12,5 miljoen doses te verdelen van het mRNA-vaccin van Pfizer. Het tweede mRNA-vaccin, dat van Moderna, kan verdeeld worden onder 1 miljoen Belgen. Er zijn namelijk 2 miljoen doses besteld, maar net zoals bij het Pfizer-vaccin zijn er ook hier twee prikjes nodig.

Van het AstraZeneca-vaccin zijn er 7,5 miljoen doses bestemd voor België. Daarvan zijn de eerste 60.000 doses deze week toegekomen. Tot slot rondde het Johnson & Johnson-vaccin onlangs de laatste fase van de klinische testen af. De farmareus meldde dat zijn vaccin, waarvan men slechts één prikje nodig heeft, een doeltreffendheid van 66 procent heeft. Daarop diende het een verzoek tot goedkeuring in bij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Zodra het vaccin wordt goedgekeurd, zullen er 5 miljoen doses van het Johnson & Johnson-vaccin in België verdeeld kunnen worden.

De vijfde kandidaat

Rest nog de vijfde bestelling: de 2,9 miljoen doses die bij CureVac besteld werden. Eveneens een mRNA-vaccin, gewapend met een genetische instructie die ons lichaam aanzet om eiwitten te produceren die lijken op de spike-eiwitten van het coronavirus. Net zoals de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna (alsook het vectorvaccin van AstraZeneca) moet het vaccin van CureVac tweemaal toegediend worden.

Volgens de oorspronkelijke planning zou het vaccin ergens begin 2021 landen, maar die planning lijkt wat vertraging te hebben opgelopen. Zo werd de klinische studie van het kandidaat-vaccin voorlopig niet afgerond. Deze week nog werd er nog een oproep geplaatst voor 2.000 Belgische vrijwilligers die willen deelnemen aan de fase 3-studie (laatste testfase) van het Duitse kandidaat-vaccin.

Planning

Wereldwijd nemen er ongeveer 35.000 vrijwilligers deel aan deze studie. Naar verwachting zouden de resultaten er zijn tegen eind maart, waarna het dossier bij de autoriteiten ingediend kan worden voor goedkeuring. Die goedkeuring neemt nog eens twee weken tot een maand in beslag. Maar het zou ook wel eens wat sneller kunnen verlopen gezien het EMA alvast start met een ‘doorlopende evaluatie’, zo maakte de Europese minister van Volksgezondheid Stella Kyriakides vandaag zelf bekend op Twitter. Volgens het EMA is de beslissing genomen op basis van voorlopige resultaten van labotests en de eerste klinische studies. “Die studies wijzen erop dat het vaccin de productie van antilichamen en immuuncellen uitlokt tegen SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt”, klinkt het.

Hoe dan ook is het weinig waarschijnlijk dat het vaccin voor eind april op de markt gebracht zal worden.

Doorlopende evaluatie of ‘rolling review’

Normaal worden alle data en studieresultaten van een kandidaat-vaccin samen bekeken door de autoriteiten. De ‘rolling review’ houdt in dat de data van studies beoordeeld worden terwijl ze nog lopende zijn. Van zodra er voldoende data beschikbaar zijn, kan vervolgens een formele goedkeuringsaanvraag ingediend worden. Het EMA zou op dat moment sneller een advies kunnen formuleren, omdat een deel van het werk al gedaan is in de loop van de studies. Het EMA garandeert dat bij de beoordeling in elk geval “dezelfde standaarden voor werkzaamheid, veiligheid en farmaceutische kwaliteit” als gewoonlijk zullen gelden.

In productie

Het goede nieuws: al zit het vaccin van CureVac voorlopig nog in de laatste testfase, het Britse farmabedrijf GSK begint binnenkort al wel aan de productie van 100 miljoen doses. “Wij wachten de goedkeuring van het EMA niet af”, zei woordvoerster Elisabeth Van Damme daarover. “We hebben ons ertoe verbonden om dit jaar 100 miljoen dosissen te maken. Om die hoeveelheid te kunnen leveren, is het belangrijk de productie zo snel mogelijk op te starten. Dat het EMA het vaccin nog kan afkeuren, is een risico dat we erbij nemen. Door de kracht van het virus hebben we nu eenmaal geen tijd te verliezen.”

De vijf kandidaat-vaccins op een rijtje

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234