Donderdag 18/08/2022

NieuwsEnergie

Vijftien procent van gezinnen ontving nog geen verwarmingspremie: zo vraagt u hem aan

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vijftien procent van de huishoudens, of ongeveer 775.000 gezinnen, hebben nog geen federale verwarmingspremie ontvangen, hoewel ze daar wel recht op hebben. Dat zegt de FOD Economie. Wie de premier nog niet kreeg, kan hem wel zelf aanvragen.

Redactie en Belga

De federale regering besliste begin februari om een verwarmingspremie van 100 euro toe te kennen aan al wie een residentieel elektriciteitscontract heeft. Dat moest als compensatie dienen voor de gestegen energiekosten. De toekenning zou te laatste op 31 juli automatisch gebeuren als een gezin van zijn elektriciteitsleverancier een voorschot- of afrekeningsfactuur ontvangt. Maar bij 775.000 gezinnen, of 15 procent van de 4,9 miljoen die er recht op hebben, is dat nog niet gebeurd, zegt de FOD Economie.

Oorzaak is dat het automatiseringsproces gebaseerd is op een uitwisseling van gegevens tussen de FOD Economie, de elektriciteitsleveranciers en het Rijksregister. “Alleen als alle gegevens honderd procent kloppen, is de matching automatisch gebeurd”, zegt woordvoerster Lien Meurisse. “Het kan volstaan dat de matching niet doorgegaan is omdat het busnummer ontbreekt bij de gegevens van de elektriciteitsleverancier, of dat er een ‘e’ te veel staat in een naam.”

Aanvraag

Elektriciteitsleveranciers verrekenen de premie op de voorschotfactuur of storten die op de bankrekening van hun klanten. Wie de premie nog niet automatisch ontvangen heeft, kan sinds 1 augustus een aanvraag indienen bij de FOD Economie om de premie alsnog te ontvangen. Al 5.000 gezinnen hebben dat intussen gedaan, zegt Meurisse. De aanvraag kan online ingediend worden op de website van de FOD Economie, of per post, via een invulformulier dat op diezelfde website terug te vinden is. Aanvragen kunnen nog ingediend worden tot 15 oktober.

Lees ook

Wat verandert het federaal energieakkoord voor uw energiefactuur? En wat levert het op? Vijf vragen en antwoorden

Is het verstandig om van energieleverancier te veranderen? ‘Zelfs tussen variabele contracten zijn er nog prijsverschillen’

En plots stijgt de huur met 100 euro: ‘Ikheb een goede job en bijberoep. Toch eindig ik zo goed als elke maand in het rood’

“Wie de premie sneller wil ontvangen doet er best aan de aanvraag online in te dienen”, zegt Meurisse. “Op papier duurt het even voor de aanvraag ons via de post bereikt en vervolgens moet de aanvraag manueel behandeld worden. Dat neemt niet weg dat er een heel team gevormd is dat specifiek en alleen op de aanvragen werkt.”

Voorwaarden

De federale verwarmingspremie van 100 euro wordt éénmalig toegekend aan gezinnen die op 31 maart 2022 beschikten over een residentieel contract voor elektriciteitslevering. Dat contract moet dus betrekking hebben op uw woonplaats en de elektriciteit moet bestemd zijn voor eigen gebruik en niet voor commerciële of beroepsdoeleinden.

U heeft geen recht op de verwarmingspremie:

• voor een elektriciteitscontract met betrekking tot uw tweede verblijfplaats;

• als u een occasionele klant bent of als u een tijdelijke aansluiting heeft;

• als u als residentiële klant verhuist zonder uw elektriciteitscontract op te zeggen en als uw opvolger/nieuwe huurder geen elektriciteitscontract afsluit voor dat adres of indien er geen nieuwe opvolger/nieuwe huurder is;

• als u in een woongelegenheid verblijft waar de inwoners verblijfkosten betalen of waarvoor werkingstoelagen worden toegekend (bv. verzorgingstehuizen, bejaardentehuizen).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234