Voor u uitgelegd
Verrassende (of gewoon handige) apps voor op reis
Heeft u nog wat ruimte op uw mobiele telefoon voor leuke, handige of zelfs onmisbare apps op vakantie? Uber, TripAdvisor, Airbnb en Booking.com heeft u waarschijnlijk al, maar er is zo veel meer.
Het is toch al snel een paar kilo die bespaard kan worden aan taalgidsen, printjes van reserveringen, reisgidsen en boeken. Dat alles gaat even gemakkelijk mee op mobiel, tablet of e-reader. Maar bovenal maken al die apps het vakantieleven een stuk eenvoudiger. Te beginnen op het vliegveld, met een moderne taxi-app in de hand. Uw portemonnee blijft op zak en zenuwachtig onderhandelen over een prijs die u niet het gevoel geeft te zijn afgezet is er niet bij.
Kaarten
Misschien wel het allerbelangrijkste op reis: een goede wegenkaart. Waarschijnlijk gebruikt u al Google Maps of - op een iPhone - de kaarten van Apple. Die werken prima. Niet alleen om de snelste weg door een vreemde stad te vinden, maar ook om uw huurauto terug te vinden. Een alternatief is Citymapper, dat voor dertig grote steden zeer gedetailleerde informatie geeft, ook over openbaar vervoer en fietsroutes.
Zelf met de auto op pad in de VS? Dan is een app als Fuelzee onmisbaar voor de goedkoopste benzinestations. Liever wat actiever? Gebruik dan de jogging-app RunGo. De app suggereert fijne routes in vreemde steden, inclusief stemnavigatie. Ook LiveTrekker is de moeite waard, vooral om een vakantie opnieuw te beleven. De app houdt uw hele reis gedetailleerd bij (inclusief snelheden en hoogtes) op een kaart waaraan ook foto's, geluiden en video's kunnen worden toegevoegd.
Vreemde taal
Een goede vertaalapp een must. Google Translate is hierbij de logische keuze. Perfect is het nog lang niet, maar automatische vertalingen worden in rap tempo beter. De app werkt ook erg fijn met vreemde tekens. Richt de camera op bijvoorbeeld een menukaart of straatnaambord en op het scherm verschijnt onmiddellijk de vertaling. Fascinerend.
Toch liever zelf wat woordjes leren op reis? Duolingo is dan een gebruiksvriendelijke app die u spelenderwijs de eerste beginselen bijbrengt van een vreemde taal.
Fotografie
Vakantie en foto's en video's horen bij elkaar zoals wijlen Steve Jobs bij Apple. Steeds vaker blijft de aparte fotocamera thuis omdat voor de goedwillende amateur een moderne smartphone zijn werk ook prima doet. Elke socialmedia-app (zelfs WhatsApp tegenwoordig) heeft een setje standaardfilters, maar voor wie meer wil, is er ook veel keus aan krachtige apps die elke foto kunnen pimpen.
Een van de beste op dat gebied is Snapseed. Deze kan foto's bijsnijden, er fraaie letters overheen zetten en er een heel arsenaal filters op loslaten. Met indrukwekkend resultaat. Prisma is nog zo'n hoogvlieger, maar met een andere insteek: het maakt van elke foto een kunstwerk, geïnspireerd door bestaande kunstenaars. Clips (iOS, gratis) heeft iets unieks: het genereert meteen ondertitels bij zelf opgenomen video's. Quik is een videomaker voor de luie generatie: klik wat foto's en video's bij elkaar en Quik maakt er een sfeervol geheel van.
Verder zijn er foto-apps voor specifieke doelen. Postepic bijvoorbeeld maakt foto's van uw favoriete boekpassages en zet deze om in een mooi vormgegeven tegeltje, die vervolgens ook weer in een sociaal netwerk met boekcitaten kunnen worden gedeeld. Foodie is gemaakt om voedsel te fotograferen, een vak apart. Om de achterblijvers jaloers te maken. Bang dat de telefoon vol raakt met al die foto's, appjes en video's? Google Photo kan uitkomst bieden, want biedt een gratis onlinebackup van alle kiekjes.
Handig of gewoon leuk
Tripit slaat alle reserveringen, bevestigingen, boardingpassen en andere formele reisdocumenten op. Het enige wat u hiervoor moet doen, is uw mailadres aan de app koppelen. Tripit neemt vervolgens het vervelende werk op zich.
Saaier kan niet, maar buiten de EU onmisbaar: een geldkoersomrekenaar. Elk is een van de prettigste. Ook handig, maar van een andere orde, is Packpoint. Packpoint helpt bij het maken van een paklijst op basis van bestemming, weersverwachting, duur en doel van de vakantie.
Verre van onmisbaar, maar wel erg leuk voor de dode momenten tussen aperitief en pizza: Moodies. Deze app analyseert de gesprekken van u en uw tafelgenoten en vertelt dan wat de onderliggende emoties zijn. Ingehouden woede bijvoorbeeld. Ter overbrugging van nog dodere momenten zorgt FaceRig dat uw eigen woorden uit een pratende hamburger komen. Of Donald Trump, kan ook.
Voor de serieuzere types is er de astronomie-app SkyGuide. En wat was nou ook alweer uw hotelkamernummer? Cheats verzamelt kleine, maar belangrijke informatie zoals paspoortnummers en wifi-wachtwoorden.
Geluid
U kunt uiteraard naar uw favoriete afspeellijsten via Spotify of Apple Music luisteren, maar wat is er leuker dan aan de rand van het zwembad los te gaan op eigen elektronische composities? Met apps als Novation Launchpad, Garageband of Drummer is dat een fluitje van een cent.
Maar soms, soms wilt u gewoon rust aan uw hoofd om te kunnen slapen of dat dikke boek te lezen. Zonder gejengel van kinderen, Italiaanse zomerhits of loeiende airco's. In dat geval start u White Noise op, om uw achtergrondgeluid naar keuze op te zetten. Een knapperend kampvuur, briesje, fluitende vogels in de jungle of rustig beukende golven: allemaal binnen handbereik. Hoeft u eigenlijk helemaal niet op vakantie.