Dinsdag 06/06/2023

Voor u uitgelegdQuarantaineregels

Vanaf vandaag gelden nieuwe quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar: dit verandert er

null Beeld © Eric de Mildt
Beeld © Eric de Mildt

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar die gelden wanneer er een besmetting is binnen het gezin, worden weer aangepast. De kinderen moeten dan in quarantaine, tenzij ze onlangs zelf het coronavirus hebben gehad, meldt gezondheidsinstituut Sciensano.

Redactie

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar werden de voorbije dagen al enkele keren gewijzigd. Op een bepaald moment werden ze gekoppeld aan de vaccinatiestatus van de volwassenen waarbij ze verbleven, en waren er andere regels indien een volwassene al dan niet volledig gevaccineerd is.

“Die regel heeft echter voor grote verwarring gezorgd en was op het terrein zeer moeilijk uitvoerbaar”, zegt Sciensano. “Daarom heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) samen met de ministers van Onderwijs beslist om de regelgeving opnieuw te vereenvoudigen, waarbij alle kinderen in dit geval beschouwd worden als niet-gevaccineerde hoog-risicocontacten.”

Besmetting binnen het gezin

Dat betekent dat bij een besmetting in het gezin de kinderen in principe tien dagen in quarantaine moeten gaan. Ze mogen vanaf dag 7 de woning verlaten als ze elke dag een negatieve zelftest afleggen en als ze in binnenruimtes steeds een mondmasker dragen (voor kinderen vanaf 6 jaar). Als het kind symptomen krijgt, moet er een test worden afgenomen door een zorgverlener.

Alleen kinderen die de voorbije vijf maanden zelf ook het virus hebben gehad, moeten niet in quarantaine. Zij moeten wel bijzondere voorzorgen nemen, zoals “het strikt dragen van een mondmasker in binnenruimtes (voor kinderen vanaf 6 jaar) en het beperken van contacten, in het bijzonder met risicogroepen”.

Sciensano wijst erop dat de regels vanaf vandaag (17/01) gelden, maar dat de technische aspecten voor de callcenters pas vanaf 20 januari in orde zullen zijn. “Dit zal dus mogelijk de komende dagen leiden tot tegenstrijdige berichten voor ouders, wat we ten zeerste betreuren”, klinkt het.

Wij zetten nog eens op een rijtje wat u en/of uw kinderen moeten doen bij een hoogrisicocontact, symptomen of een positieve test:

- Had u een hoogrisicocontact, maar bent u minder dan vijf maanden geleden gevaccineerd (of geboosterd)? Dan zijn een PCR-test en quarantaine overbodig.

- Had u een hoogrisicocontact, maar is het langer dan vijf maanden geleden? Dan gaat u 7 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op dag 4 beëindigd worden indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt tot en met dag 10.

- Had u een hoogrisicocontact, maar bent u niet gevaccineerd? Dan gaat u 10 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op dag 7 beëindigd worden indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt tot en met dag 10.

- Bij symptomen moet je sowieso in quarantaine gaan en de online zelfevaluatietool invullen. Deze geeft aan of een PCR-test nodig is. Is de PCR-test negatief? Dan mag de quarantaine onmiddellijk beëindigd worden. Als de PCR-test positief is, dien je 7 dagen in isolatie te gaan. Als de klachten op dag 7 verdwenen zijn, mag je uit isolatie.

- Heb je een positieve zelftest afgenomen? Dan vraag je via de online zelfevaluatietool een PCR-test aan. Is die negatief? Dan mag de isolatie beëindigd worden. Is de PCR-test ook positief? Dan dien je 7 dagen in isolatie te gaan. Na 7 dagen mag de isolatie beëindigd worden op voorwaarde dat de klachten ook verdwenen zijn.

Regels in de klas

Zolang er minder dan 4 besmettingen in de klas (in het basisonderwijs) zijn, dient er niets te gebeuren. Vanaf 4 besmettingen in dezelfde klas moet deze klas minimaal 5 dagen in quarantaine. Een PCR-test is overbodig zolang er geen symptomen zijn.

Bij middelbare scholieren dient er niets te gebeuren bij besmettingen in de klas, tenminste als ze volledig gevaccineerd zijn en geen symptomen vertonen. Wie niet volledig gevaccineerd is, moet 10 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op dag 7 beëindigd worden indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt tot en met dag 10.

Quarantaine versus isolatie

Wat is een hoogrisicocontact? Een situatie waarbij iemand in nauw contact is geweest met een persoon die (later) besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Afhankelijk van de locatie of sector wordt gedefinieerd wat ‘nauw contact’ betekent. Vaak gaat het om contact in een niet-verluchte binnenruimte of een contact van minstens 15 minuten op korte afstand (minder dan 1,5 meter).

Wat is quarantaine? Quarantaine is de term die gebruikt wordt voor personen die (nog) geen Covid-19 hebben, maar wel blootgesteld werden aan het virus. Uit voorzorg moeten deze personen (afhankelijk van hun vaccinatiestatus) thuisblijven en contact volledig vermijden met andere mensen, onder wie ook hun huisgenoten. Naar de supermarkt of apotheek gaan mag wel nog.

Wat is isolatie? Personen met een bevestigde coronabesmetting moeten in isolatie. Dat geldt zowel voor personen die symptomen vertonen als voor personen zonder symptomen die een positieve PCR- of antigeentest hebben afgelegd. Zij moeten ten allen tijde thuisblijven, ook naar de supermarkt gaan is verboden.

Wat is een positieve test? Een PCR-, zelf- of antigeentest die een positief resultaat toont, geeft aan dat u besmet bent met het coronavirus.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234