Donderdag 25/02/2021

OverzichtLaatste cijfers

Vaccinatieteller België: hoe ver staat ons land met de vaccinatie? En wanneer is het uw beurt?

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

2021 wordt het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. De volledige Belgische bevolking moet - volgens de huidige planning - tegen september gevaccineerd zijn. Maar wie komt eerst? Hoeveel Belgen zijn nu al beschermd? En waar vindt de vaccinatie plaats? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten.

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u eerst het aantal deels en volledig gevaccineerde personen, en daarnaast het aandeel gevaccineerden ten opzichte van de totale bevolking die voor vaccinatie in aanmerking komt. Dat zijn alle 18-plussers, behalve enkele uitzonderingen zoals zwangere vrouwen. 

Hoe hoger het percentage gevaccineerden, hoe minder kans het virus krijgt om te woeden. Bij een vaccinatiegraad van minstens 70 procent (op de volledige bevolking) is er sprake van nationale groepsimmuniteit en krijgt het virus amper nog de kans om uit te zaaien. Mogelijk bereiken we pas groepsimmuniteit bij een nog hoger percentage.

De cijfers komen uit VACCINET, en worden dagelijks gecommuniceerd door Sciensano. In de realiteit zal het aantal vaccinaties hoger liggen, doordat er enige vertraging van minstens één dag op de registratie zit. Zodra Sciensano de cijfers updatet, worden ze ook hier vanzelf aangepast.

Op deze kaart kan u kijken hoeveel mensen er al gevaccineerd zijn in uw gemeente: 

In deze tabel kan u uw eigen gemeente opzoeken:

Hieronder geven we de evolutie van alle parameters weer. Het aantal deels en volledig gevaccineerde personen in absolute cijfers over de tijd:

Hier geven we het percentage van de bevolking dat minstens één dosis van een coronavaccin heeft gekregen.

Hoe verloopt de verdeling per leeftijdsgroep?

Risicogroepen en de oudere bevolking komen als eerste aan de beurt. Dat ziet u ook duidelijk in deze stand van zaken.

Hoeveel vaccins worden dagelijks toegediend?

Hoeveel vaccins hebben we in voorraad?

Niet alle al geleverde dosissen worden meteen toegediend, de vriezers van de ziekenhuizen waar de vaccins worden gestockeerd zitten behoorlijk vol. Dat heeft een reden. Om de prioritaire doelgroep snel te kunnen vaccineren, moet een gereserveerd deel in voorraad worden gehouden, klinkt de redenering.

Door de vertraging in de registratie zal de overschot in realiteit iets lager liggen, maar we geven hieronder de laatste beschikbare data weer. 

De grijze stippellijn op onderstaande grafiek toont de theoretische overschot of het theoretische tekort met de gereserveerde dosissen voor de tweede prik in rekening gebracht. Daarbij is enkel rekening gehouden met de tot vandaag geleverde vaccins, en niet met de leveringen die nog moeten toekomen. Gaat het cijfer onder nul, dan wil dat zeggen dat er een tekort zou zijn om iedereen die al een eerste prik heeft gekregen, een tweede prik te geven als er geen nieuwe vaccins meer geleverd zouden worden.

Hoe verloopt de campagne in andere landen?

Hoe doet België het in vergelijking met het buitenland? Dat kunt u in één oogopslag zien in onderstaande tabel. Opgelet, het percentage hier is berekend op de volledige bevolking, om correct met de andere landen te kunnen vergelijken. De rapportering kan bovendien achterlopen op de cijfers die Sciensano doorgeeft.

Wanneer is het uw beurt?  

Omdat het logistiek onmogelijk is om iedereen tegelijk te vaccineren, heeft de Vlaamse overheid een vaccinatiestrategie uitgetekend. Die zal in fases verlopen en meerdere maanden in beslag nemen. De hele bevolking is ingedeeld in verschillende groepen, die op verschillende tijdstippen ingeënt worden. Wanneer is het uw beurt om een vaccin te krijgen? Ontdek het aan de hand van de vragen in deze test.

Doe hier de test

Bekijk de volledige strategie in onderstaande tabel: 

Waar wordt u gevaccineerd?

Er wordt binnenkort onder meer in grote locaties als Flanders Expo in Gent, de Mechelse Nekkerhal en het Heizelpaleis in Brussel gevaccineerd. Maar ook in onder meer lokale feestzalen, sporthallen, oude ziekenhuizen en militaire gebouwen zullen mensen terecht kunnen voor hun coronavaccin. 

Hier vindt u het volledige overzicht van alle vaccinatielocaties:

Hoe zal de vaccinatie verlopen?

1. U krijgt een uitnodiging per brief en mogelijk ook per mail of sms van de gemeente. Daarin staat informatie als de dag van vaccinatie, het uur en de locatie. Let op voor oplichterij: de overheid zal nooit om betalingen of bankgegevens vragen. Het vaccin en de toediening zijn gratis.

2. U registreert zich digitaal of telefonisch via de link of het nummer in de brief, mail of sms. U kunt bevestigen, weigeren, of het uur en de dag aanpassen. Heeft u praktische problemen, dan kunt u telefonisch terecht bij de helpdesk van uw gemeente, de informatie daarover zal in de brief staan.

3. Wie niet reageert, wordt opnieuw gecontacteerd door de gemeente.

4. Voor wie niet mobiel is, zullen er vaccinatieteams aan huis komen. Wie minder mobiel is zal beroep kunnen doen op het lokale bestuur voor aangepast vervoer.

5. Voor de tweede dosis zal de procedure gelijkaardig zijn.

Welke vaccins dient ons land toe?

België heeft via het Europese aankoopprogramma bestellingen geplaatst bij vijf farmaproducenten. Op dit moment zijn er twee vaccins die goedgekeurd zijn door de Europese Unie en volop toegediend worden in ons land. Maar wat haalde Europa precies in huis?

Pfizer-BioNTech

De Amerikaanse farmareus Pfizer, met een vestiging in Puurs, ontwikkelde in samenwerking met BioNTech een (RNA-)vaccin tegen het coronavirus. Uit de klinische proeven, waaraan 40.000 vrijwilligers deelnamen, blijkt dat het vaccin voor 95 procent doeltreffend is.

Er zijn reeds 5 miljoen doses aangekocht door België, goed voor het inenten van 2,5 miljoen mensen gezien dit vaccin tweemaal toegediend moet worden.

Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van -80 graden.

Moderna

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna ontwikkelde het RNA-vaccin mRNA-1273 tegen het coronavirus. Het vaccin blijkt voor 94,1 procent effectief te zijn.

Ons land kocht 2 miljoen doses. Ook het vaccin van Moderna dient tweemaal ingeënt te worden.

Het vaccin wordt bewaard bij een temperatuur van -20 graden.

Verder zijn er nog vaccins besteld bij AstraZeneca-Oxford, CureVac en Janssen.

AstraZeneca-Oxford

Het (vector)vaccin - AZD1222 (alias ChAdOx1) is een product van de Brits-Zweedse farmareus AstraZeneca, die samenwerkt met Oxford University

De EU reserveerde reeds 400 miljoen doses bij AstraZeneca. Daarvan zijn er 7,5 miljoen bestemd voor België. Omdat een dubbele dosis vereist is, zouden hiermee 3,75 miljoen landgenoten geholpen kunnen worden.

Het vaccin werd op 29 januari goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie.

Het vaccin kan tot zes maanden bewaard worden bij een temperatuur van 2 tot 8 graden en is een stuk goedkoper dan de RNA-vaccins van Pfizer en Moderna.

Lees nu

Van bijwerkingen tot inhoud: dit zijn de bijsluiters van de vaccins die we op dit moment krijgen

De vaccins zijn razendsnel ontwikkeld en ook nog eens gebouwd rond een heel nieuw principe, nog niet eerder verwerkt in een vaccin. Toch zijn de inentingen veilig. Hier leggen we uit waarom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234