Maandag 01/03/2021

CulinairWeekendrecept

Smeuïge brownies, met minder suiker en tjokvol groeten

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Probeert u zonder succes uw suikercraving in toom te houden? Vervang in baksels suiker dan eens gedeeltelijk door zoete groenten. Wedden dat u het verschil niet proeft?

Zoete lekkernijen waar groenten in zijn verwerkt, zijn niets nieuws. De blog Green Kitchen Stories introduceerde bijna een decennia geleden al ­felgroene ­pannenkoekjes gemaakt van spinazie en kleurrijke butternutcake. Vandaag kan je haast een boeken­winkel vullen met bak- en dessertboeken die een alternatief willen bieden voor klassiekere baksels op basis van geraffineerde suiker, witte bloem en boter. Courgette­cupcakes, zoete aardappelbrownies en ­kikkererwtenkoekjes klinken misschien niet zo appetijtelijk, maar vaak merk je helemaal niet dat suiker, bloem of eieren vervangen werden door groenten, peulvruchten of fruit.

Zo vormen verse appelmoes, geplette banaan of dadels een perfect substituut voor (een deel van) de suiker in je gebak wanneer je zin hebt in zoet, maar niet per se veel geraffineerde suiker wil eten. Ook diverse meelsoorten – denk aan volkoren-, spelt- of boekweitbloem – maken baksels gezonder, zonder in te boeten aan smaak. Klinkt het als te veel werk om zelf from scratch een taart of cake te bakken? Vul dan eens een ontpitte medjool­dadel met een lepeltje hazelnotenpasta of pindakaas. Verslavend lekker, doodsimpel én gezonder dan een pak koeken uit de winkel.

Niets mis met koeken of zondagse pannenkoek, uiteraard. Zelf ben ik geen zoetekauw, dus als ik eens goesting heb in een stuk taart, dan ging ik vroeger gewoon voor een cake met veel boter en suiker en alles erop en eraan. Maar sinds ik een peuter in huis heb die tegenwoordig van ’s ochtends vroeg naar koekjes en ‘jokolade’ vraagt, probeer ik, zonder dat hij er erg in heeft, zijn suiker­craving af en toe met een gezonder alternatief op te vangen. Een banaan of mandarijntje eet hij immers even graag, maar ­ruilen naar een stuk fruit lukt niet altijd, helaas. Het vraagt enige creativiteit, maar wanneer je er een gewoonte van maakt om overal groenten of fruit aan toe te voegen, wordt het binnen de kortste keren kinderspel.

Geen compromis

Zo vries ik tijdens de zomermaanden bananen in die ik op een warme dag in een wip tot romig bananen­ijs mix. En ik merkte na enkele bakexperimenten met groenten dat courgette verbazingwekkend goed in deze heerlijke chocoladebrownie gedijt. Ik durf zelfs te stellen dat courgette het gebak smeuïger en luchtiger maakt, zonder dat je hem smaakt of zelfs maar ziet. Geen kat, en al zeker geen tweejarige, die doorheeft dat naast ‘jokolade’ hij ook een mooie portie groenten naar binnen aan het werken is. Deze brownie houdt het perfecte midden tussen fudgy en cakey, is vol van smaak en smaakt helemaal niet als een compromis. Zoete aardappel, wortel en ­courgette vormen zeer toegankelijke groenten om in gebak te verwerken of ‘verstoppen’. Rode biet is heerlijk zoet, maar laat ook zijn wat aardser karakter voelen. Lekker en verrassend, maar misschien niet voor de diehard zoetekauw. We eten met z’n allen doorgaans veel te weinig groenten, dus gooi ze gewoon overal in, zelfs in je gebak. Probeer het eens!   

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Chocoladebrownie met courgette

Dit heb je nodig voor 8 personen

250 g rauwe courgette / 100 g voor­gekookte rode biet (optioneel) / 100 g boter / 75 ml honing / 200 g donkere ­chocolade, in stukjes / 3 eieren / 1 tl vanille-extract / 100 g volkorenbloem / 1 tl baksoda / 2 el ongezoet cacaopoeder / 50 g walnoten, grof gehakt

Zo maak je het

1. Verhit de oven op 190°C.

2. Rasp de courgette en pureer de bieten, als je die gebruikt.

3. Doe de boter, honing en chocolade in een sauspannetje en laat over een laag vuur, al roerend, smelten. Roer continu. Laat even afkoelen.

4. Klop de eieren los met het vanille-extract. Voeg de groenten toe aan de eieren. Voeg de chocolade toe.

5. Meng in een andere kom de bloem met baksoda, cacaopoeder en wat zout. Voeg al roerend, beetje per beetje, toe aan het chocolade-eimengsel. Meng niet te lang.

6. Giet het beslag in een met bakpapier beklede brownievorm (24 x 24 cm) of ronde springvorm (24 cm) en besprenkel met de noten. Bak in 15 à 20 minuten af. De buitenlaag moet goed gebakken zijn, maar de binnenkant mag vochtig zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen alvorens de brownie voorzichtig uit de vorm te halen.

Deze brownie is, ingepakt in folie, de dag nadien ook nog heel lekker.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234