Zondag 18/04/2021

CulinairSnelkookplan

Recept: Krokante en eenvoudige panpizza

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Kant-en-klaar is niet altijd des duivels. Het kan een interessant hulpmiddel zijn voor een haalbare maaltijd. Zoals deze heerlijke pizza bianca, gemaakt met pizzadeeg uit de supermarkt.

Mijn gemakkelijke eter is niet meer. Twee jaar lang was eten nooit een issue bij mijn teerbeminde peuterzoon. Hij at werkelijk alles, tot grote frustratie van al onze vrienden met kleine kinderen. Sri Lankaanse linzendahl, Thaise curry met mosselen, of gelijk welke pasta met zeer veel Parmezaanse kaas, het ging er allemaal in. Tot enkele maanden geleden, althans. Het lijkt alsof groenten van de ene op de andere dag giftig werden en alles wat niet onder de noemer ‘vleesje’ of kaas valt, niet te vreten is. Ik werd ervoor gewaarschuwd, dat het niet kon blijven duren. Maar dat maakt de dagelijkse frustratie om toch wat voedzame calorieën in dat mondje te krijgen, er niet gemakkelijker op. Dus surf ik (even) mee op deze golf en probeer ik zoveel mogelijk gezondere varianten van zijn weinige lievelingskostjes, zoals pizza, te maken.

Het probleem met zelfgemaakte pizza is dat het deeg al gauw enkele uren nodig heeft om smaak te ontwikkelen en te rijzen. Maar als het kind honger heeft, telt elke minuut. Ik zou de avond voordien alvast het deeg kunnen maken, al is dat niveau van voorbereiding hier zelden aan de orde. Gelukkig vind je tegenwoordig in een bepaalde supermarkt (Delhaize) bolletjes kant-en-klaar pizzadeeg op basis van desem. Ik zag de zakjes tijdens mijn laatste winkeltrip naast de bekende opgerolde varianten liggen. Laat die laatste vooral voor wat ze zijn. Zowel qua smaak (droog) als textuur (totaal niet luchtig) kan je ze met de beste wil van de wereld niet onder de categorie pizzadeeg plaatsen. Maar deze zakjes met gerezen bolletjes zien er alvast uit zoals een echt, gerezen deeg. Uit nieuwsgierigheid gooi ik een zakje in mijn winkelkar.

Pizzapuristen met een speciale houtoven in de tuin en 48 uur gerezen deeg: blader rustig door en ga verder met uw dag. Behoort u tot de groep die wel graag eens pizza eet, maar daar niet per se minstens een dag op voorhand mee van start wil gaan? Deze is voor u. Een smakelijke pizza met überkrokante bodem en originele topping. Van begin tot einde, klaar binnen het half uur.

krokante bodem

Hoe haal je nu het beste uit kant-en-klaar pizzadeeg, zonder die fancy houtoven in de tuin? Doodeen­voudig: met een pan. Die speciale pizza­oven heeft natuurlijk wel degelijk zijn functie. De temperatuur loopt gemakkelijk op tot 400° C en de hete stenen vloer zorgt voor die superkrokante bodem. Een gelijkaardig effect verkrijg je wanneer je het deeg (zelfgemaakt of kant-en-klaar) in een loeihete pan bakt, belegt met je favoriete toppings en vervolgens de pizza met pan en al de oven in schuift. Enkele minuten later haal je er een bubbelende, luchtige pizza uit met een zalig krokante bodem. Deze heerlijke pizza bianca (zonder tomatensaus) met spinazie, Italiaanse salciccia en mozzarella bekoort zowel mijn peuterzoon als mezelf, maar laat uw kroost gerust experimenteren met klassiekere toppings zoals tomatensaus, ham, kaas en champignons. Smaakt altijd!

null Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke

Pizza bianca met spinazie en salciccia

Dit heb je nodig voor 1 pizza

1 kant-en-klaar bolletje pizzadeeg met desem / olijfolie / 200 g jonge spinazie, gewassen / 1 teentje knoflook, tot moes geplet / peper en zout / 100 g Italiaanse salciccia (of andere worst) / 1 bol mozzarella / 1 el venkelzaad / ½ el bloem / ¼ citroen

Zo maak je het

1. Haal het deeg zeer voorzichtig uit de verpakking en probeer het zo min mogelijk te bewerken om zo de luchtbellen (die zorgen voor een luchtige korst) zo intact mogelijk te houden. Dek af met een licht vochtige keukenhanddoek en laat minstens een half uur op kamer­temperatuur komen.

2. Verhit ondertussen wat olie in een pan. Stoof de spinazie en knoflook aan tot de spinazie volledig geslonken is. Doe in een vergiet en laat enkele minuten uitlekken. Duw er, eens de spinazie wat afgekoeld is, met je handen het overtollige vocht uit.

3. Snijd het omhulsel van de worst open, haal het vlees eruit en verdeel in kleine stukjes. Snijd de mozzarella in dunne plakjes. Plet in een vijzel het venkelzaad fijn.

4. Verhit de oven op de hoogst mogelijke temperatuur (230-250° C). Verhit in een ovenbestendige (het liefst gietijzeren) pan met dikke bodem een geut olijfolie over een middelhoog vuur.

5. Bestuif je werkoppervlak en je handen met een dun laagje bloem en vorm met je vingertoppen (niet met een deegrol!) een pizzavorm van het deeg. Laat de rand iets dikker. Neem de rand in je handen en draai de pizza rond tussen je handen zodat het deeg gelijkmatig uitrekt tot een pizzavorm. Probeer de grootte van je pan te benaderen.

6. Leg het deeg nu in één keer in de warme pan en duw met je vingers wat aan zodat de randen goed gevuld zijn. Laat 2 min. bakken en beleg vervolgens met de spinazie, worst, mozzarella en venkelzaad. Breng op smaak met peper en zout.

7. Til, met behulp van een vork, voorzichtig een stukje van de pizzabodem naar boven. Is deze krokant en goudbruin, schuif dande pan met pizza de oven in en laat nog 10 à 15 min. verder garen. Haal uit de oven, besprenkel met een beetje citroensap en snijd in stukken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234