Zondag 17/11/2019

Culinair Snelkookplan

Recept: diepvriesvriendelijke enchilada’s

Beeld Hannes Vandenbroucke

Kraamtijd, lange dagen op het werk, of gewoon eens geen zin om uitgebreid te koken? Grijp niet automatisch naar fastfood, maar maak van je diepvriezer een vriend in nood.

Hoe hard we ook proberen om vers te koken, soms lukt het even niet. Laat thuis na een uitputtende dag, een lege koelkast, of echt eens geen zin om achter het fornuis te staan. De realiteit is wat ze is. En dat is oké.

Maar dus: ik ben moe, hongerig en heb geen zin om nog maar een pan uit de kast te halen, laat staan een gerecht from scratch te maken. Maar ik wil wél een huisgemaakte maaltijd. Enter de diepvriezer. Tot voor kort was ik geen fan. Dat logge ding in de berging werd enkel gevuld met ijsblokjes (want cocktails) en ijsjes (want duh) en een hoop zaken die na enkele maanden (of jaren) linea recta in de vuilnisbak verdwenen. Na het ontdooien verandert het uitzicht, de textuur en smaakintensiteit van veel ingrediënten naar onappetijtelijk. Die zeebaars waar ik na het ontdooien vies van ben, of dat pakje gehakt waarvan de textuur toch je dat niet meer is. Keer op keer de vuilnisbak in. Doodzonde. Dus vroor ik niets meer in.

Het was pas tijdens mijn zwangerschap dat ik eens goed en lang nadacht over mijn diepvriezer. Klinkt bizar? Niet als je weet dat ik thuis de kok ben. Met een boorling zag ik dat de eerste weken niet echt gebeuren. En net uit het kraambed wou ik mijn lichaam vullen met gezond powervoedsel. Wekenlang overleven op fastfood, afhaal of kant-en-klaar was geen optie. Dus de diepvriezer, tot de nok gevuld met zelfgemaakte diepvriesvriendelijke maaltijden, moest en zou mijn redder in nood worden. En hij doorstond die test met glans.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Sindsdien zijn mijn vriezer en ik twee handen op één buik. Je hoeft uiteraard geen kind te krijgen om je vriesvak te vullen met heerlijke maaltijden. Deze gerechten helpen je niet enkel door de kraamtijd, maar door drukke tijden tout court.

Minstens zes porties

Diepvriesvriendelijke gerechten hebben vaak als kenmerk dat je ze zonder al te veel moeite in een grote portie kan klaarmaken. Zo maak ik de linzendahl, die enkele weken geleden in deze rubriek verscheen, nooit voor twee personen maar altijd voor minstens zes. Amper extra werk, maar wel vier extra porties om in te vriezen. Ook chili met of zonder vlees, soep en de ‘vriesklassieker’ bij uitstek, spaghettisaus, doen het sowieso goed in het vriesvak. En bepaalde ovenschotels, zoals lasagne, moussaka en enchilada’s, werken ook.

Die laatste vul ik met gestoofde groenten, smaakmakers en bonen. Strak opgerold schik ik de wraps vervolgens in een glazen bewaardoos met deksel, die ook als ovenschaal dienstdoet. Ik overgiet met tomatensaus en schuif de oven in. Laat volledig afkoelen, deksel erop en vriezer in. Het enige wat ik dan op drukke dagen hoef te doen, is ’s ochtends de enchilada’s uit de diep­vriezer halen en er ’s avonds gemalen kaas over strooien en in de oven schuiven. Gezonde en huisgemaakte comfortfood uit de diepvriezer. Heaven! Dan ga ik nu in de zetel liggen voor een Netflix-marathon, terwijl de oven zijn werk doet. 

INGREDIËNTEN

Beeld Hannes Vandenbroucke

Wraps: olie / 1 ui, versnipperd / 2 teentjes knoflook, tot moes geplet / 2 jalapeño’s, in fijne ringen / 350 g zoete aardappel, in blokjes / ¼ tl korianderpoeder / ¼ tl gerookt paprikapoeder / 1 tl komijnpoeder / 285 g uitgelekte mais / 1 blik zwarte bonen, uitgelekt / 1 bokaal geroosterde paprika’s, ­uitgelekt, in dunne repen gesneden / 1 limoen / 150 g gemalen kaas / 8 grote wraps / verse koriander

Saus: 1 l passata / ¼ tl chilivlokken / snufje kaneelpoeder / 2 tl suiker /

ZO MAAK JE HET

1. Verhit de oven voor op 200°C.

2. Verhit olie in een pan en stoof de ui, knoflook en jalapeño’s 2 min. aan.

3. Voeg de zoete aardappel toe en laat 5 min. garen. Voeg de specerijen toe. Roerbak 1 min. alvorens de mais, bonen en paprika aan de pan toe te voegen. Kruid met peper en zout en laat nog enkele min. doorwarmen.

4. Haal van het vuur en meng er het sap van de limoen door. Kruid met peper en zout.

5. Verhit in een sauspan de passata met de chilivlokken, kaneel en suiker. Laat 5 min. pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Giet op de bodem van de ovenschaal enkele eetlepels tomatensaus.

6. Leg een wrap op je werkblad en vul met enkele eetlepels groenten. Besprenkel met gemalen kaas (houd ca. de helft over) en rol strak op. Leg de wrap met de naad naar beneden in de ovenschaal. Vul zo de schaal, giet er de overgebleven saus overheen. Besprenkel met rest van de kaas. Schuif de schotel 20-25 min. in de oven, of tot de kaas gesmolten is.

7. Besprenkel met koriander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234