Vrijdag 29/05/2020

Culinair

Picknicken in eigen tuin: die staycation is lang zo slecht nog niet

Beeld Hannes Vandenbroucke

Haal een halve kilo witte asperges en een zak nieuwe patatjes in huis. Kraak een koele fles witte wijn. Spreid een picknickdekentje uit. En besef dat die staycation lang zo slecht nog niet is.

Had het virus geen roet in het eten gegooid, dan zaten wij nu op onze handdoek op een met palmbomen bezaaid strand in het ­zuiden van Sri Lanka. Het plan was om ons vier volle weken onder te dompelen in de lokale keuken met pittige curry’s, kokosroti’s en krokante hoppers. Onze eerste grote, verre reis met een kind. Ik had me zorgen gemaakt over de lange vlieguren en nachtvluchten geboekt in de hoop dat onze zoon op een vliegtuigstoel even zoet zou slapen als in zijn bedje. Avondenlang had ik research gedaan en ­minutieus onze droomreis uitgestippeld. In het pre-kindertijdperk vertrokken we altijd met de relaxte ‘we zien daar wel’-mentaliteit, maar met een peuter van anderhalf moest en zou ik stress en gedoe tot een absoluut minimum herleiden.

Haha! The joke was on me! De bezorgdheid over het feit of hij al dan niet zou slapen tijdens de ­vliegreis maakte ergens in de eerste helft van maart plaats voor een bizarre zenuwachtigheid en het besef dat de kans steeds kleiner werd dat ons ­vliegtuig überhaupt wel zou opstijgen. Met de dag werd het duidelijker dat we de zon, zee en exotische curry’s mooi op onze bleke buiken mochten ­schrijven. Bummer!

Maar wat ik toen nog niet wist, was dat de weer­goden de beperking van onze o zo geliefde vrijheid ruimschoots zouden compenseren met het mooiste weer dat we in jaren kregen rond deze periode. Zo trek ik mijn zoon vandaag, voor de zoveelste dag op rij, zijn voor de Sri Lanka-vakantie gekochte shortjes en zonnehoedjes aan, smeer ik hem in met factor 50 alvorens zijn enthousiast spartelend lichaampje in het verkoelend plonsbad te zetten. Hem kan het duidelijk geen ene moer schelen of hij nu in de Indische oceaan dan wel in de achtertuin met water speelt. En mij nu ook niet meer. We zijn veilig, gezond en gezegend met het privilege van een tuin en peuterplonsbad. Meer hoeft dat momenteel niet te zijn.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Wat deze verplichte staycation nog beter maakt? Kraakverse witte asperges en gloednieuwe patatjes, twee oer-Belgische delicatessen. Niets dat meer lente schreeuwt dan dit prachtige duo. Bij de lokale groenteboer die op onze dagelijkse wandelroute ligt, staan de kratten gevuld met dikke stengels wit goud te blinken in het midden van het kraam. Die kan ik onmogelijk laten liggen. Lunch al fresco it is!

De schil van de jonge patatjes is haast doorzichtig van nieuwigheid. De primeurs hebben slechts een fris waterbad nodig om ze van aarde te ontdoen en gaan dan met schil en al (schillen is onmogelijk en onnodig) het kokende water in. Een bosje waterkers, krokant gebakken spekblokjes, een handje geroosterde amandelen en de bos krulpeterselie die de vriendelijke groentedame zomaar gratis mee in m’n tas stak, maken de lentesalade helemaal af.

Doe zoals ons, en gooi een picknickdekentje uit over je eigen gazon of dek de tafel feestelijk aan de geopende ramen als je niet buiten kunt, en maak van de nood een lekkere deugd.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Aspergesalade met nieuwe patatjes en spek

Dit heb je nodig voor 2 personen: 500 g witte asperges / 400 g nieuwe patatjes / 100 g gerookte spekblokjes / 3 lente-uien, in ringen gesneden / olijfolie / 40 g boerenboter / 2 el rodewijnazijn / 50 g amandelen / ½ bos krulpeterselie, grofgehakt / ½ bos waterkers, gewassen / peper en zout

Zo maak je het:

1. Schil de asperges en snijd de droge uiteinden ervan af. Snijd ze vervolgens in stukken en kook in ­gezouten water beetgaar.

2. Was de nieuwe patatjes, snijd ze in partjes en kook in gezouten water beetgaar.

3. Rooster de amandelen in een droge pan over een middelhoog vuur goudbruin. Let op dat ze niet verbranden! Haal ze uit de pan, laat even afkoelen en hak ze grof.

4. Verhit wat olijfolie in een sauspan over een middelhoog vuur en bak het spek krokant. Draai het vuur laag en voeg de lente-ui toe. Blus met rode wijnazijn en voeg de boter toe. Haal van het vuur zodra de boter gesmolten is en breng op smaak met peper.

5. Giet het vocht van de aardappelen en asperges af en spoel kort onder koud stromend water.

6. Meng de spekjesboter door de aardappelen, asperges en waterkers. Voeg de peterselie en amandelen toe en hussel voorzichtig dooreen (dit gaat het gemakkelijkst met je handen). Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234