Vrijdag 23/04/2021

Voor u uitgelegdVaccinatie

Nu de massavaccinatie op gang komt: hoe verloopt mijn vaccinatie en wat moet ik zelf doen?

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher

De massavaccinatie komt op gang. De komende maanden worden miljoenen Vlamingen gevaccineerd in de 95 vaccinatiecentra. Maar hoe werkt alles nu praktisch? En hoe bereid je je het best voor? We zetten alle vragen en antwoorden op een rij en leggen uit hoe je vaccinatie verloopt.

1. De uitnodiging

Miljoenen Vlamingen krijgen weldra een uitnodiging tot vaccinatie tegen covid-19 in hun brievenbus. Zonder officiële uitnodiging is het onmogelijk om een coronavaccin te krijgen.

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

Omdat het logistiek onmogelijk is om iedereen tegelijk te vaccineren, heeft de Vlaamse overheid een vaccinatiestrategie uitgetekend. De hele bevolking is ingedeeld in verschillende groepen, die op verschillende tijdstippen ingeënt worden. Wanneer het jouw beurt is om de uitnodiging te krijgen, kan je ontdekken op deze pagina.

Hoe krijg ik mijn uitnodiging?

Sowieso krijgt iedereen per post een brief. De overheid kent je officiële adres via het rijksregister. Als de gegevens bekend zijn, krijg je ook nog een sms en/of een e-mail. Ook komt je uitnodiging in de ebox, het online documentenplatform van de overheid waar je op kan inloggen met je elektronische identiteitskaart. Je kan je eBox activeren via myebox.be.

In elk geval is de informatie over je vaccinatie op elk document hetzelfde, of het nu per brief of elektronisch is. Je kiest zelf met welk document je aan de slag gaat.

Wat staat er op de uitnodiging?

De brief zegt eerst en vooral duidelijk in welk vaccinatiecentrum je de prik krijgt. Dit hangt af van de gemeente waar je woont.

Daarnaast stelt de brief een tijdstip voor de inenting voor. Afhankelijk van het vaccinatiecentrum waar je verwacht wordt, zijn twee opties mogelijk:

• Het vaccinatiecentrum stelt zelf één datum en uur voor. Deze datum kan je bevestigen, wijzigen of annuleren.

• Het vaccinatiecentrum stelt een aantal data en tijdstippen voor. Je moet zelf een datum kiezen en de afspraak inboeken.

Ook de (mogelijke) datum en het tijdstip van een tweede inenting staan op de uitnodiging.

Bekijk hier hoe een officiële uitnodiging er kan uitzien.

Op elke uitnodiging staat een E-ticket, bestemd voor het vaccinatiecentrum. Beeld BELGA
Op elke uitnodiging staat een E-ticket, bestemd voor het vaccinatiecentrum.Beeld BELGA
Zo ziet een mogelijke uitnodiging voor het coronavaccin eruit. Bij dit vaccinatiecentrum stelt het centrum zelf één datum en uur voor. Beeld BELGA
Zo ziet een mogelijke uitnodiging voor het coronavaccin eruit. Bij dit vaccinatiecentrum stelt het centrum zelf één datum en uur voor.Beeld BELGA

Hoe snel volgt dan de vaccinatie?

Je krijgt de uitnodiging ongeveer twee weken voor de inenting.

2. De afspraak maken

De uitnodiging ligt op tafel. Nu is het belangrijk om een afspraak vast te leggen zodat het vaccinatiecentrum weet van je komst. Bevestigen kan online of telefonisch.

Moet ik bevestigen als het tijdstip mij gewoon past?

Ja, liefst wel. Je afspraak wordt bij één voorgesteld tijdstip sowieso voorbehouden, ook al bevestig je niet actief. Maar het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt om toch nog expliciet de afspraak online of telefonisch te bevestigen. Op die manier is het vaccinatiecentrum zeker dat je echt komt, en dat maakt de organisatie een stuk gemakkelijker.

Bevestig je niet bij een brief zonder één voorgesteld tijdstip, dan wordt er ook geen vaccin voor je opzij gehouden.

Wat als ik op de voorgestelde dag niet kan?

Het Agentschap Zorg en Gezondheid vraagt om er alles aan te doen om je toch vrij te maken. Op het werk heb je bijvoorbeeld recht op vaccinatieverlof. Als het echt niet anders kan, kan je een andere datum kiezen.

Hoe kan ik bevestigen, verplaatsen of annuleren?

Je kan zowel elektronisch als telefonisch je afspraak vastleggen of wijzigen. Op je uitnodiging staat het telefoonnummer van je vaccinatiecentrum.

Op de uitnodiging mail of sms staat ook een qr-code, het vierkantje in het midden van het blad. Dat kan je scannen met je smartphone, waarna je automatisch op de juiste pagina terechtkomt. In de mail kan je ook gewoon de link aanklikken, die je ook vanzelf doorverwijst. Of je kan surfen naar laatjevaccineren.be/registratie en daar de code intypen die op je brief staat vermeld.

Lukt dat niet, dan kan je ook gewoon bellen naar 02 713 87 00. De mensen van de helpdesk zullen je dan helpen met het boeken of wijzigen van de afspraak.

Hoe lang mag ik de vaccinatie uitstellen?

Je uitnodiging blijft 30 dagen geldig. Binnen die periode kan je je afspraak bevestigen of verplaatsen, of annuleren. Daarna vervalt je uitnodiging.

Wie niet ingaat op een uitnodiging zal een tweede kans krijgen, maar pas nadat alle andere groepen de kans hebben gehad om zich te laten vaccineren.

Wat als ik me niet wil laten vaccineren?

Dat mag, maar ook dan wordt gevraagd dat te laten weten zodat jouw vaccin vlot naar iemand anders kan gaan. Normaal gezien zal je weigering meteen aanvaard worden. Je ontvangt dan ook geen herhalingsbrief, sms en e-mail meer.

Kan ik een ander vaccinatiecentrum kiezen?

Neen. Een totaal van 95 vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig in zijn buurt een vaccin krijgt.

Bekijk op deze kaart naar welk lokaal vaccinatiecentrum je straks moet gaan. Het adres staat uiteraard ook op de uitnodiging.

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen. Welke prik je krijgt hangt af van de kenmerken en beschikbaarheid van de verschillende vaccins. Alle vaccins die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden.

Kan ik mijn vaccin afstaan aan iemand?

Neen, het vaccin is strikt persoonlijk. Je identiteit wordt streng gecontroleerd in het vaccinatiecentrum.

Mijn huisgenoot/partner wordt ook gevaccineerd. Kunnen wij samen gaan?

Ja, dat kan. Neem hiervoor contact op met je vaccinatiecentrum. Een belangrijke voorwaarde is dat jullie allebei een uitnodiging ontvangen hebben.

3. Op naar het vaccinatiecentrum

Je kreeg je uitnodiging en hebt je afspraak gemaakt. Nu kan je zonder problemen naar het vaccinatiecentrum vertrekken. Voor de gemiddelde Vlaming ligt het centrum op 10 à 15 minuten rijden van de woonplaats. Er is overal voldoende parking voorzien. Ook zijn alle centra bereikbaar met het openbaar vervoer en toegankelijk voor rolstoelgebruikers of rollades.

Heb je vragen over de bereikbaarheid of toegankelijkheid? Neem dan contact op met je vaccinatiecentrum. Het telefoonnummer vind je in je uitnodigingsbrief.

Wat als ik niet zelfstandig ter plaatse geraak?

Als je niet zelf ter plekke kan geraken, zijn er oplossingen voorzien in samenwerking met de gemeente. Denk aan taxibusjes of de Mindermobielencentrale. Neem in dat geval contact op met je vaccinatiecentrum via het telefoonnmmer op de uitnodiging.

Mag er iemand meekomen om me te begeleiden?

Ja, een mantelzorger of bijvoorbeeld een van je kinderen mag meekomen om je te begeleiden als je bijvoorbeeld slecht te been bent. Lukt dat niet, dan kan je ook hier opnieuw bellen naar het vaccinatiecentrum. Dat zoekt dan samen met jou naar een oplossing.

De komst van een extra begeleider moet niet op voorhand gemeld worden.

Is thuisvaccinatie mogelijk?

Als je je niet kan of mag verplaatsen naar het vaccinatiecentrum, is thuisvaccinatie een mogelijkheid. Lees hier meer over hoe dat werkt.

Moet ik iets meenemen naar het centrum?

Je moet deze zaken meenemen:

• Je uitnodiging of e-ticket en een identiteitsbewijs, zoals je e-ID of paspoort.

• Een mondmasker: het masker is verplicht vanaf aankomst bij het vaccinatiecentrum tot het vertrek. Stoffen mondmaskers zijn toegestaan, bandana’s en sjaals zijn dat niet.

• Kleding waarbij je makkelijk je bovenarm kan ontbloten voor de prik.

Wat als ik op voorhand coronasymptomen krijg?

Dan gaat het vaccineren niet door. Als je symptomen van een infectie hebt (zoals hoesten of koorts), annuleer dan je afspraak en maak later een nieuwe. Je uitnodiging en persoonlijke vaccinatiecode blijven hiervoor 30 dagen geldig.

Een coronatest voor de vaccinatie is niet verplicht.

4. In het vaccinatiecentrum

Het is zover: je bent in het vaccinatiecentrum voor je (eerste) inenting. De vaccinatie ziet er niet overal hetzelfde uit, maar de stappen die je zet zijn wel telkens dezelfde.

Wat als ik te laat ben?

Het is van levensbelang om je zo goed mogelijk aan het afgesproken tijdslot te houden. Wie te vroeg komt, moet mogelijk buiten wachten. Wie te laat komt, krijgt mogelijk geen vaccin meer die dag. Dat hangt af van de drukte in het vaccinatiecentrum en of er al een vervanger voor je tijdslot werd opgeroepen.

Hoe lang zal de vaccinatie duren?

Het hele traject, van aankomst tot vertrek, zal normaal gezien een half uur tijd in beslag nemen. Je moet de hele tijd een mondmasker dragen. Toiletbezoek is mogelijk.

Weet ik welk vaccin ik krijg?

Je weet officieel pas bij het moment van inenting welk type vaccin je krijgt, maar er zijn twee achterpoortjes om dat vroeger te weten komen:

• Wie zijn vaccinafspraak digitaal bevestigt, krijgt op dat moment te zien welk type vaccin in zijn bovenarm zal belanden.

• Wie de uitnodiging per brief bekijkt, kan achterhalen welk vaccin hij krijgt aan de hand van de termijn tussen de eerste en tweede prik.

- Is die termijn 4 weken, dan krijg je het Moderna-vaccin.

- Is die termijn 5 weken, dan krijg je het Pfizer-vaccin.

- Is die termijn 12 weken, dan krijg je het AstraZeneca-vaccin.

- Is er maar één inenting, dan krijg je het Johnson & Johnson-vaccin.

Lees ook: Van bijwerkingen tot inhoud: dit zijn de bijsluiters van de vaccins die ons land toedient.

Hoe verloopt het prikken?

De vaccinatiecentra zijn meestal grote expohallen, concertzalen of sportzalen met meerdere vaccinatielijnen. In elke vaccinatielijn wordt één type vaccin toegediend, goed voor 20 à 25 inentingen per uur.

Bekijk: acteur Sven De Ridder legt uit hoe de vaccinatie werkt in Antwerpen

De procedure is overal een beetje anders, maar wel doorloop je hoe dan ook deze 4 stappen:

• Onthaal

Aan de ingang van het vaccinatiecentrum worden de handen ontsmet. Een steward controleert je temperatuur. Een onthaalmedewerker checkt je gegevens. Als je te vroeg bent, mag je mogelijk nog even plaats nemen in een bufferruimte. Als je véél te vroeg bent, moet je mogelijk nog buiten wachten.

• Registratie

Daarna gaat het naar de registratie. Als je nog vragen hebt, kan je ze nu stellen. Een medewerker geeft je daarna info over het vaccin en de mogelijke bijwerkingen. Ook wordt er info gevraagd over je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand.

Na dit gesprek krijg je een vaccinatiekaartje met daarop de gegevens van het vaccin en de datum van de volgende afspraak.

• Vaccinatie

Nu stap je naar een aparte ruimte waar een verpleegkundige je opwacht. Je ontbloot je bovenarm en je krijgt het vaccin.

• Opvolging

Nu gaat het naar de rustruimte. Daar mag je een kwartier of half uurtje blijven wachten onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn. Milde bijwerkingen zijn op dat moment mogelijk, maar uitzonderlijk.

Er zijn extra stoelen voorzien voor mogelijke mantelzorgers. Ook kan je naar het toilet gaan indien nodig.

Het verloop van je vaccinatie, schematisch voorgesteld. Beeld DM
Het verloop van je vaccinatie, schematisch voorgesteld.Beeld DM

Moet ik betalen?

Neen, de vaccinatie tegen Covid-19 is volledig gratis.

Krijg ik een vaccinbewijs mee?

Neen. Je krijgt wel een vaccinatiekaartje mee waarop wat gegevens staan (zie hierboven), maar dat is geen officieel vaccinatiebewijs om bijvoorbeeld mee op reis te gaan.

Je vaccinatie wordt in het vaccinatiecentrum geregistreerd in Vaccinnet, het digitale registratiesysteem voor vaccinaties van de Vlaamse overheid. In dat systeem worden ook je andere vaccinaties bijgehouden door de arts die je vaccineert. Zo weet de overheid hoeveel mensen zijn gevaccineerd. En kan je zelf ook altijd nagaan op welke datum je welk vaccin hebt gekregen.

Je kan je vaccinaties raadplegen via MyHealthViewer.

5. Na de vaccinatie

Zullen er bijwerkingen komen?

De meerderheid van de mensen die zijn gevaccineerd, ondervindt geen bijwerkingen. Zijn die er toch, dan zijn ze in de overgrote meerderheid erg licht, zoals bij andere vaccins. Het gaat om pijn, roodheid, spierstijfheid op de plaats van injectie, en bij sommigen wat koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Paracetamol werkt goed bij deze bijwerkingen, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees meer: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen? Wie krijgt ze? En waarom?

Moet ik bijwerkingen melden?

Dat is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Bijwerkingen melden kan de kennis over de coronavaccins verhogen. De data van patiënten worden Europees verzameld om tot nieuwe inzichten te komen. Bijwerkingen melden kan je via dit formulier van de federale overheid.

Verwittig je huisarts als je thuis ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart. Hij of zij kan dan ook beoordelen of je je tweede prik al kan krijgen.

Moet ik de maatregelen nu nog volgen?

De hamvraag is of je als gevaccineerde het virus nog kunt overdragen. Daarover zijn momenteel nog geen data beschikbaar, dus is het heel belangrijk om ook na vaccinatie de maatregelen te blijven naleven.

Het duurt bovendien zo’n 10 à 14 dagen na je eerste vaccinatie vooraleer de bescherming goed begint te werken. Volg de maatregelen dus goed zodat je tussen je eerste en tweede vaccinatie niet besmet raakt en daardoor je tweede prik niet kan krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234