Zaterdag 19/10/2019

Culinair Snelkookplan

Mango tarte tatin: zoet vluggertje

Beeld Hannes Vandenbroucke

Een voorbereid man/vrouw is er twee waard, dat weten we allemaal. Maar voorbereiding betekent niet altijd uren slaven in de keuken. Soms kan het zo simpel zijn als een rol bladerdeeg in de diepvriezer.

Ik ben graag voorbereid wanneer er mensen langskomen. Het liefst van al verwelkom ik hen met de geur van verse soep, een tafel vol hapjes of versgebakken cake. Noem me ouderwets, maar ik hou van dat soort gastvrijheid. Samen rond de ­keukentafel zitten, vormt vaak de start van een intense vriendschap voor het leven. 

Maar je geliefden eten voorschotelen hoeft niet gecompliceerd of tijdrovend te zijn. Er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om op een doordeweekse avond een uitgebreid en moeilijk driegangenmenu te koken of om de tafel chic te dekken met linnen en allerlei soorten glazen. Dat kan natuurlijk allemaal weleens leuk zijn wanneer je er tijd en zin voor hebt, maar daar draait samen eten an sich niet om. Een simpel maar hartverwarmend maal, zoals een grote pot chili con carne of een lekkere ovenschotel, is alles wat je nodig hebt voor een succesvolle avond.

Volk voor de deur

Wanneer er onverwachts volk voor de deur staat, de buren binnenspringen voor een koffie of vrienden toevallig in de buurt zijn, dan is er gelukkig tarte tatin, mijn ‘altijd alles voor in huis’-taart. Het is een allemansvriend, ongecompliceerd en gemakkelijk ineen te flansen.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Zorg ervoor dat je altijd een rol (of twee) bladerdeeg in de diepvriezer hebt. Zo ben je steeds voorbereid op onverwachte gasten of een geïmproviseerd avondmaal. Want bladerdeeg is niet enkel handig om tarte tatin te bakken, het deeg doet ook dienst als bodem voor een hartige taarten met ricotta en gebakken warmoes; of besprenkel het met Parmezaanse kaas, snij in repen, draai de uiteinden in tegengestelde richting en je hebt kaastwists; of trek een pot ­appelmoes open en maak samen met de kinderen appelflappen. Zo’n rol bladerdeeg helpt je vaak uit de nood, geloof me.

Maximaal genot

Tarte tatin is een dankbaar en vooral veelzijdig taartje. Tijdens de koudere maanden maak ik hem op klassieke wijze met appelen of peren die dan volop verkrijgbaar zijn. En in de zomer kies ik voor varianten met rabarber, perzik of abrikoos.

Maar mijn absolute favoriet is mango tarte tatin. Het sappige, zoetzure vruchtvlees doet het wonderwel met de stroperige boterkaramel en krokante bodem. Ik vind het ook fijn om met slechts enkele ingrediënten (boter, suiker, bladerdeeg en fruit in dit geval) iets lekkers op tafel te zetten. Heb je nog een paar minuten over? Hak dan een handvol noten grof en klop de inhoud van een brikje room stijf. Absoluut geen must, maar het maakt het geheel net dat tikje luxueuzer. Met minimale inspanningen en een ­handvol ingrediënten creëer je maximaal genot.

Een andere topper die in een handomdraai op tafel staat, is vers fruit met kokosmascarpone. Snij fruit en leg het op de bodem van een glaasje. Tijdens de winter durf ik het fruit ook wel eens kort te ­stoven. Klop mascarpone met enkele eetlepels kokosmelk los, tot je de juiste romige consistentie hebt en schep een flinke dot over het fruit. Verkruimel er een koekje (macaron, speculoos…) overheen en werk af met een blaadje munt. Voilà, instant-dessert.

Beeld Hannes Vandenbroucke

MANGO TARTE TATIN

Dit heb je nodig: 

1 rond vel bladerdeeg / 100 g suiker / 50 g gezouten koude boter / 2 à 3 mango’s

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de mango’s en snij ze in lange stukken.

2. Verwarm in een ovenbestendige pan ondertussen de suiker met een heel klein scheutje water. Roer even zodat het water opgenomen wordt door de suiker, maar roer daarna niet meer. Zet het vuur middelhoog en blijf bij de pan, karamel kan snel ­verbranden. Snij ondertussen de ­boter in stukjes.

3. Zodra de karamel goudkleurig is, haal je de pan van het vuur, blus je met een klein scheutje water en roer je er onmiddellijk met een garde de stukjes koude boter door. Blijf roeren tot alle boter opgenomen is en je een stroperige boterkaramel hebt. Let op, de karamel is heet!

4. Schik er de mangostukken op en dek af met kant-en-klaar ­bladerdeeg. Vouw de randen naar beneden en zet ongeveer 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven. Zorg ervoor dat de korst van het ­bladerdeeg goudbruin van kleur is alvorens de taart uit de oven te ­nemen.

5. Laat de tarte tatin even wat ­afkoelen in de pan alvorens ze om te draaien. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234