Vrijdag 27/05/2022

Voor u uitgelegd

Mag u zonder Covid Safe Ticket naar frituur of toilet van café? Vlaamse overheid beantwoordt laatste vragen

null Beeld VTM NIEUWS
Beeld VTM NIEUWS

Vanaf maandag is het ook in Vlaanderen verplicht om op café, restaurant of in de fitnesszaal een geldig Covid Safe Ticket te tonen. De regel geldt voor iedereen vanaf zestien jaar. Enkele vragen bleven echter nog onbeantwoord.

SVM

De CST-verplichting geldt niet op het terras van een horecazaak. Wat met ongevaccineerde klanten die naar het toilet moeten of binnen willen betalen?

Zij mogen voor beide gelegenheden kort de horecazaak betreden, maar moeten dan wel een mondmasker dragen.

Ik wil een horecazaak afhuren voor privégebruik. Is controle op het Covid Safe Ticket dan verplicht?

Nee, u mag in dit geval uw gang gaan. Opgelet wel: de regels voor private bijeenkomsten zijn van toepassing, er geldt dus een maximumcapaciteit van 500 personen.

Is de coronapas nodig voor een bezoek aan de frituur?

Nee, op voorwaarde dat de frietjes enkel afgehaald worden. Tijdens het wachten moet er wel een mondmasker gedragen worden.

Is de coronapas nodig voor een bezoek aan de kerstmarkt?

Dat zal van geval tot geval afhangen. Zo’n kerstmarkt kan onder de regels van ‘markten en kermissen’ vallen of onder die van een massa-evenement. Het zijn de organisator en/of de lokale besturen die hier een beslissing in moeten nemen.

Is de CST-regelgeving van toepassing in toeristische logies (zoals hotels of vakantieparken)?

Om te overnachten hoeft dat niet. Gasten of externen moeten echter wel een Covid Safe Ticket voorleggen om toegang te krijgen tot de ontbijtzaal, het restaurant of de sportzaal. Voor maaltijden die op de kamer genuttigd worden, is geen coronapas vereist.

In een bedrijfsrestaurant is een Covid Safe Ticket voor de eigen personeelsleden niet aan de orde. Maar wat als er externen willen mee-eten?

Bezoekers of familieleden die op de werkvloer komen opdagen, moeten een coronacertificaat op zak hebben.

Een fitnesszaak kan buitenactiviteiten aanbieden, zonder CST-verplichting dus. Mag een ongevaccineerde dan wel naar het toilet en de balie gaan of gebruikmaken van de douches?

Hier gelden dezelfde regels als bij een horecazaak. Binnen betalen of het toilet gebruiken mag dus als de klant zijn/haar mondmasker opzet. Voor toegang tot de kleedruimtes en douches is een Covid Safe Ticket wel vereist.

Wat met onbemande fitnesszaken (bijvoorbeeld tijdens de nachturen)? Moeten zij sluiten als er geen personeel voorzien is om het CST te controleren?

Als er geen controle uitgevoerd kan worden, moet de zaak inderdaad gesloten blijven.

Om naar een rusthuis of een massa-evenement te gaan, geldt de CST-verplichting al vanaf 12 jaar. Mijn kind is echter net verjaard en wacht nog op zijn vaccinatie. Zijn er gratis testen voorzien voor die tussenperiode?

Tot 12 jaar en 2 maanden is uw kind vrijgesteld van het coronacertificaat. Die overgangsperiode volstaat in principe voor volledige vaccinatie. Gratis testen zijn niet voorzien.

Hebben daklozen ook een CST nodig om aan hun eten te geraken?

Nee, bezoekers van armoedeorganisaties, voedselhulpinitiatieven en inloopcentra voor dak- en thuislozen worden vrijgesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234