Donderdag 22/10/2020

CulinairSnelkookplan

Koelkastmeditatie: zo schep je orde in de chaos

Restjescurry.Beeld Hannes vandenbroucke

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Hetzelfde geldt voor de koelkast. Vers koken wordt met een georganiseerde frigo een pak gemakkelijker én leuker.

Ik heb een paar heel drukke weken achter de rug en dat merk ik niet alleen aan de spanning in mijn schouders, maar ook aan de staat van mijn koelkast. Momenteel is het er een totale chaos en dat maakt me uiterst zenuwachtig telkens wanneer ik de deur opentrek om, ergens tussen het werk door, iets instant eetbaars te vinden. Tupperware-potjes gevuld met restjes van een week geleden, verlepte groenterestanten, ondefinieerbare vlekken en vieze sapjes… Door de wanorde is het onmogelijk om er iets in terug te vinden waardoor ik, eens er weer tijd is om dat ding uit te mesten, keer op keer onge­opende brikjes room of lekkere burrata’s in de vuilbak kegel omdat de houdbaarheidsdatum vorige maand was. Naast gestresseerd en zenuwachtig voel ik me nu ook nog eens verschrikkelijk schuldig.

Een rommelige koelkast werkt in mijn hoofd als een vicieuze cirkel. Het is dan sowieso gegarandeerd druk (anders laat ik het zover niet komen), dus vers koken ís al niet echt vanzelfsprekend wanneer ik moe en uitgehongerd thuiskom. Maar op momenten dat ik toch ergens een sprankel goesting vind om in een kookpot te roeren, zakt de moed me helemaal in de schoenen bij het aanschouwen van die complete wanorde. Mijn al overvolle hoofd slaat tilt en ­bijgevolg is nadenken over een simpele maaltijd onmogelijk geworden. Dus voilà, de afgelopen weken aten wij op veel te regelmatige basis frietjes van het frietkot en pizza’s uit de diepvriezer. Wat me een beetje kribbig en slechtgezind maakt, wat, zoals u wel weet, niet helpt wanneer je tot over je oren in het werk zit en het eventjes allemaal niet meer ziet.

Bijeengesprokkelde curry

Maar ik weet beter, véél beter. Dus maakte ik gisteren een agendapunt in mijn kalender met de naam ‘koelkastmeditatie’, want dat is exact wat het is. Met elk item dat eruit gaat en georganiseerd wordt, krijg ik een stukje van mijn gemoedsrust terug. En met flink wat zeepsop schrob ik uiteindelijk mijn laatste nervositeit weg.

Ik aanschouw mijn blinkende, georganiseerde en gelabelde frigo en weet dat er voorlopig geen tripjes naar het frietkot nodig zullen zijn, dat koken weer voor ontspanning zal zorgen en de verse maaltijden me goed gevoed door de deadlines zullen helpen.

Alle kliekjes groenten die nog eetbaar zijn, verdwijnen die avond in mijn fameuze restjescurry. Hét gerecht bij uitstek waarin je van alles kwijt kan zonder dat het een rare combinatie van ditjes en datjes lijkt. Vandaag zijn dat een handvol shiitakes, diepvrieserwtjes en een verloren zoete aardappel. Ze garen in een bubbelende gele, groene of rode currysaus, afhankelijk van welk potje er in de koelkast staat; die dingen blijven gelukkig een eeuwigheid goed. Enkele jaren geleden had ik nooit gedacht ­ontspanning te vinden in opruimen. Ik lijk haast mijn vader wel die al fluitend de afwas doet omdat hij zo zijn gedachten ordent. Onbegrijpelijk vond ik dat als puber, terwijl ik vandaag krak hetzelfde doe, besef ik terwijl ik mijn heerlijke restjescurry eet.

Beeld Hannes vandenbroucke

Restjescurry met crunchy topping

Dit heb je nodig voor 2 personen

150 g Thaise rijst / olie / duimgroot stuk gember, geschild en geraspt / 1 sjalot, versnipperd / 3 tenen knoflook, tot moes geplet / 1 el currypasta / 200 g shiitake, doormidden / 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes / 1 kop diepvrieserwtjes / 1 el bloem (optioneel, voor een dikkere saus) / 400 ml ­kokosmelk / 200 ml bouillon / 1 el ­vissaus / 1 el limoensap

Crunchy topping: 100 ml neutrale olie / 2 lente-uien, diagonaal in repen gesneden / 2 el blanke pindanoten

Zomaak je het

1. Kook de rijst volgens de instructies in gezouten water gaar.

2. Verhit olie in een pan en stoof de gember en sjalot 1 min. aan alvorens de knoflook toe te voegen. Roerbak 1 min. verder en voeg de currypasta toe. Roerbak nog 1 min. en voeg dan de zoete aardappelblokjes, shiitake, erwtjes en bloem toe. Laat 2 min. garen en blus vervolgens met ­kokosmelk en bouillon. Kook in ­ongeveer een kwartier, of tot de zoete aardappel zacht is, gaar.

3. Breng de curry op smaak met ­vissaus en limoensap

4. Verhit, voor de crunchy topping, in een klein pannetje de olie. Eens de olie goed warm is voeg je de lente-ui toe. Spreid uit over de pan en laat enkele min. onaangeroerd liggen, tot de randjes beginnen bruinen. Roer en laat nog eventjes verder ­knapperig worden. Haal de lente-ui met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. ­Besprenkel met zout. Bak nu in ­dezelfde olie de pindanoten goudbruin. Let op dat ze niet verbranden! Laat tevens uitlekken op keuken­papier en besprenkel met zout.

5. Serveer de curry met de rijst en crunchy topping.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234