Zaterdag 24/07/2021

GetuigenisMentale problemen

Kathy zoekt al maanden hulp voor haar suïcidale dochter: ‘Als er niets gebeurt, vrees ik dat ik haar straks ten grave moet dragen’

Jongeren wachten vaak lang vooraleer ze om hulp vragen. Als de toestand dan kritiek wordt, vinden ze geen hulp of opvang. Beeld ID PHOTO AGENCY
Jongeren wachten vaak lang vooraleer ze om hulp vragen. Als de toestand dan kritiek wordt, vinden ze geen hulp of opvang.Beeld ID PHOTO AGENCY

De 14-jarige dochter van Kathy* is zwaar depressief. Ze heeft een zelfmoordpoging ondernomen en laat via de sociale media weten dat ze binnenkort een nieuwe poging zal doen. Intussen zoek Kathy al maanden stad en land af, maar ze vindt nergens hulp voor haar dochter. ‘Trek uw plan, neem het kind maar weer mee naar huis: dát moet veranderen.’

“Ik ben ten einde raad”, begint Kathy haar relaas. “Het gaat heel slecht met mijn dochter en als er niets gebeurt, ben ik echt bang dat ik haar binnenkort ten grave moet dragen.”

Toen Lila* naar de middelbare school ging, begonnen de problemen. Ze voelde zich slecht, werd almaar stiller en bleef op zeker moment enkele weken thuis omdat het niet meer lukte op school. “Ze was nog maar twaalf en lag de hele dag in bed. Maar ze herpakte zich en ging terug naar de lessen. Toen begon de lockdown, dat maakte het er niet beter op. Ze zat daar maar op haar kamer en sprak niet, ze had totaal geen energie om iets te doen.”

In oktober vorig jaar kreeg Kathy telefoon van school. Lila kraste zichzelf, klonk het. Al gauw nam de school opnieuw contact op. Lila had aan een leerkracht die ze vertrouwde alarmerende berichten gestuurd. De school drong aan op crisisopvang. Kathy ging om de paar weken met haar dochter naar de huisarts en sinds kort ook naar een psycholoog maar er moest dringend meer gebeuren. “We vroegen om hulp in het ziekenhuis maar werden naar huis gestuurd. Er was geen plaats voor een crisisopname, zeiden ze.”

Kort daarna ondernam Lila een zelfmoordpoging. “Ik vond haar in bed, ze was heel ziek en had overgegeven. Ze had meer dan 60 tabletten ingenomen. Ik ben dan met haar naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gegaan, waar ze enkele dagen werd opgenomen om haar nieren te laten herstellen.”

Kathy vroeg opnieuw om crisisopvang maar ook dit keer werd ze weggestuurd. Met dezelfde reden: geen plaats. Wel komt er sinds november wekelijks een psycholoog thuis. “Lila praat met de psycholoog maar dat is voor een beperkte periode. Na zoveel weken houdt die hulp op.”

Intussen gaat het niet beter met haar dochter, beklemtoont Kathy: “Op een morgen vond ik een stoel voor het raam op de bovenverdieping. Daar had ze ’s nachts op gestaan, blijkbaar wilde ze springen. Ze heeft ook andere pogingen gedaan. Inmiddels heb ik alle opvangmogelijkheden in Vlaanderen afgebeld. Maar telkens krijg ik hetzelfde te horen; er is geen plaats. Afgelopen weekend heeft Lila een bericht gedeeld waarin ze schrijft dat ze er heel binnenkort niet meer zal zijn en dat ze twee data in gedachten heeft.”

Ze heeft zich het hoofd gebroken over wat ze fout heeft gedaan als moeder, zegt Kathy. “Ik weet niet waarom Lila zo depressief is, er zijn nooit problemen geweest. Het enige dat ik weet, is dat mijn dochter hulp nodig heeft. Onmiddellijk. Het is vreselijk om te zien hoe verdrietig en eenzaam ze is. En dan te weten dat ze geholpen wíl worden maar nergens terecht kan.”

Euthanasieaanvraag

Myriam Nys is huisarts van Kathy en Lila. Ze is razend kwaad omdat er niets gedaan wordt aan de opvang van minderjarigen met mentale problemen. “Ik ken nog heel wat andere ouders die een hele tocht hebben afgelegd op zoek naar hulp voor hun kind. Zo is er een moeder wier zoon al sinds zijn 15de depressief is. Doordat de hulpverlening veel te laat op gang kwam, is haar inmiddels 21-jarige zoon nu met een euthanasieaanvraag bezig wegens ondraaglijk psychisch lijden.”

Blijkbaar worden psychische problemen bij minderjarigen in dit land nog altijd niet serieus genomen, stelt de huisarts. “Want als ik bel voor acute opvang voor een fysiek probleem, is er wél meteen plaats voor een ziekenhuisopname. Maar ouders met een kind als Lila moeten het helemaal zelf uitzoeken. Het is ronduit schandalig.”

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is de drempel om zelf de stap naar hulp te zetten nog steeds hoog bij jongeren. “Vandaar dat jongeren dikwijls veel te laat in de zorg terechtkomen en dan jammer genoeg in een crisissituatie”, zegt woordvoerster France Dammel. “In de eerste coronagolf hebben we gezien dat de teleconsultaties bij de volwassenen een succes waren maar dat het bij kinderen en jongeren veel moeilijker verliep. Minister Vandenbroucke wil hier zeker iets aan doen. Hij voorziet 5 miljoen euro extra voor mobiele crisisteams die jongeren met mentale problemen ondersteunen.”

De Vlaamse regering besliste in december om een bijkomende subsidie van 5,6 miljoen euro toe te kennen aan de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), zegt woordvoerder Bart Croes van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “De minister vraagt aan het CGG of het minstens de helft van het budget wil besteden aan de werking voor kinderen en jongeren.”

Het klopt dat jongeren vaak lang wachten vooraleer ze om hulp vragen, reageert Myriam Nys. “Maar dat is net waar de problematiek om gaat. We hebben het over kinderen en jongeren in een heel kritieke toestand. En wat doet de politiek? Die stuurt ons met een kluitje in het riet. Want minister Vandenbroucke kan wel mobiele crisisteams in het leven roepen, maar die bestaan uit hulpverleners die een of twee keer per week bij iemand thuis komen, meer niet. Er wordt geen behandelplan opgestart, laat staan dat er opvolging van een behandeling is.

“Als een volwassene suïcidaal is, kan hij meteen terecht op een psychiatrische opnamedienst van een ziekenhuis of instelling. Gaat het om een minderjarige dat is het van ‘Trek uw plan, neem het kind maar weer mee naar huis.’ Dát moet veranderen.”

* Kathy en Lila zijn niet de echte namen.

Wie met vragen rond zelfdoding zit, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234