Woensdag 02/12/2020

AchtergrondInternationaal protest

#Justice4Mawda: wereldsterren hebben een boodschap aan alle Belgen

Rockmuzikant Roger Waters roept in een videoboodschap op tot gerechtigheid voor Mawda.Beeld Justice4Mawda

Roger Waters, Ken Loach, Noam Chomsky en Thurston Moore hebben een boodschap aan alle Belgen: Mawda, het tweejarig meisje dat twee jaar geleden doodgeschoten werd door de politie, verdient gerechtigheid. Wie zit er achter de video’s?

“Make a fuzz. Do not let them sweep the death of this child under a rug. Okay?” Dat is de boodschap van de Britse rockmuzikant Roger Waters in een Facebook-video die hij richt aan alle Belgen. In de video heeft hij het over de tweejarige Mawda, die twee jaar geleden tijdens een achtervolging op de E42 tussen Charleroi en Bergen werd doodgeschoten door de politie. Op 23 november begint de rechtszaak over de dood van de peuter. 

Roger Waters is niet de enige internationale ster die via het Twitter-, Facebook- en Instagram-account Justice4Mawda zijn ongenoegen laat blijken over het lot van Mawda. “Welke omstandigheden rechtvaardigen het om op een bestelwagen vol mensen te schieten”, vraagt de Britse regisseur Ken Loach zich luidop af. “Het is tijd om te stoppen met het criminaliseren van vluchtelingen”, zegt Sonic Youth-zanger Thurston Moore.

Achter de video’s zit een collectief van verontwaardigde burgers die zich in korte tijd georganiseerd hebben in de aanloop naar het proces. Onder hen Sarah El Massaoudi (28) en Mirjam Henkens (29). “Wij merkten dat de zaak Mawda in Franstalig België veel meer losweekt dan in Vlaanderen”, zegt El Massaoudi. “Maar als we op straat komen tegen disproportioneel politiegeweld na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten, lijkt het me logisch dat we dat hier ook niet tolereren.”

In coronatijden is fysiek actievoeren niet mogelijk, dus besloot het burgerinitiatief om voluit de kaart van de sociale media te trekken. “In een geconnecteerde wereld als vandaag raak je in enkele stappen bij de juiste mensen”, zegt Henkens. “We spraken bekende mensen aan die zich ook eerder al uitgesproken hadden tegen politiegeweld.” Al blijft het niet bij sociale media. Er volgen nog acties in steden en gespreksavonden.

Luis in de pels

De actievoerders hopen met de video’s burgers wakker te schudden. “De rechtszaak over de moord op Mawda is illustratief voor wat er in onze samenleving fout loopt”, zegt El Massaoudi. “Zelfs als de politie disproportioneel geweld gebruikt, blijft dat ongestraft. Dit gaat niet enkel over Mawda. Denk ook aan Adil of Mehdi, allemaal slachtoffers van geweld. Bovendien is ook hier sprake van duidelijk racisme. Zou een politieagent ook het vuur openen op een bestelwagen vol witte middenklassers?”

Uit de oproep blijkt dat de actievoerders weinig vertrouwen hebben in justitie. Uiteindelijk start er op 23 november een rechtszaak tegen de politieagent en de bestuurder van het busje. Moeten we de uitspraak van de rechter niet afwachten vooraleer we over onrechtvaardigheid kunnen spreken?

“Neen”, klinkt het bij advocate Mieke Van den Broeck, die samen met Selma Benkhelifa de ouders van Mawda vertegenwoordigt. “De politie en het parket hebben al zoveel gelogen in dit dossier dat een eerlijk proces eigenlijk al niet meer mogelijk is.” Zo hield het parket van Bergen een dag lang vol dat Mawda overleden was aan de gevolgen van een hersentrauma en dat er niet geschoten was.

De politieagent die Mawda doodschoot, wordt beschuldigd van onopzettelijke doodslag. Een kwalificatie waar noch de advocaten van de ouders van Mawda, noch de actievoerders het mee eens zijn.

Rest nog de vraag of politiegeweld bij ons een structureel probleem is. Criminoloog Sofie De Kimpe (VUB) gelooft dat de waarheid in het midden ligt. “Volgens het parket en de politie zullen dit soort feiten altijd uitzonderlijk zijn, actievoerders zullen argumenteren dat het structureel is”, zegt De Kimpe.

Volgens de criminoloog zouden parket en politie al veel wantrouwen kunnen wegnemen bij een groot deel van de bevolking als ze transparanter zouden zijn over hoe zij optreden. “Tot op vandaag is de tactiek van beide instanties om plat op de buik te gaan liggen wanneer er iets fout loopt en te wachten tot de storm voorbij is. Deze initiatieven kunnen politie en justitie bewust maken dat er meer aan de hand is dan enkel een eenmalig incident.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234