InterviewBen Van Rompuy
Jurist Ben Van Rompuy: ‘Enige fatsoenlijke uitweg bij Super League is onderling overleg’
De internationale voetbalbonden UEFA en FIFA dreigen samen met de nationale bonden om spelers en ploegen van het Super League-project te weren. Kunnen ze hun bedreigingen ook hardmaken? We vroegen het aan jurist Ben Van Rompuy (Universiteit Leiden), gespecialiseerd in sport- en mededingingsrecht.
Zien we binnenkort de twaalf ‘separatisten’ vertrekken uit de Champions League of nationale competities?
Van Rompuy: “De reactie van UEFA, FIFA en nationale bonden is heel emotioneel. Het ballonnetje van de twaalf brengt dan ook een boel praktische moeilijkheden met zich mee. Terwijl sommige ploegen zich in nationale competities moeten plaatsen voor de Champions League, doen anderen dat niet omdat ze verzekerd zijn van een plek in de Super League. Dat lijkt me moeilijk te regelen.
“Maar een spoedig vertrek uit nationaal en Europees voetbal? Nee, dat is vooralsnog disproportioneel.”
In hoeverre wordt Europees recht geschonden in dit verhaal?
“De bedreigingen van UEFA, FIFA en de nationale bonden zijn onevenredig met het doel dat ze voor ogen hebben: een gezonde voetbalcompetitie beschermen. Hun hevige reactie kan vanuit juridisch oogpunt gezien worden als misbruik van hun monopoliepositie. Het loutere dreigement om hun monopoliemacht in te zetten is al voldoende voor juridische stappen.
“Maar de pot verwijt hier ook de ketel. Hoewel plannen voor de Super League nog vaag zijn, kunnen de Dirty Dozen zelf van overtredingen op het mededingingsrecht beschuldigd worden. Dat enkele clubs samenspannen om een aparte, semi-gesloten competitie op te richten, kan gezien worden als kartelvorming, en dus concurrentievervalsing.”
Hoe komen ze dan uit het moeras?
“Als ze willen, kunnen de partijen elkaar met rechtszaken bestoken. Die zaken zouden telkens wederzijdse pestsancties – zoals schorsingen – kunnen vernietigen. Via een nationale rechter kunnen ze, als dat nodig is, Europese rechters aanspreken bij twijfels over Europees recht. Enkel zo kan het Europees Hof in Straatsburg ook in het verhaal worden meegesleept. Zo werken is louter stok na stok uit de wielen halen. Het is niet meteen een duurzame oplossing. Ook het tracé dat de Europese Commissie een onderzoek op eigen initiatief opstart, zoals ze bijvoorbeeld over de machtspositie van Google of bij vrachtwagenkartel deed, lijkt me onwaarschijnlijk en een werk van nog langere adem.
“De enige fatsoenlijke uitweg is onderling overleg. Als ze de goede werking van het voetbal willen bewaken, zijn er naast schorsingen wel nog andere opties dan zo’n extreem verbod.”
Bij de dreigingen komen ook de nationale ploegen in het vizier. Mogen Eden Hazard, Kevin De Bruyne en co straks hun ambities als Rode Duivel op het EK opbergen?
“Nee, dat lijkt me opnieuw disproportioneel. Het is ook absurd om de nationale selectie te laten afhangen van een iemands werkgever. Een speler zit zelden levenslang aan één ploeg geketend. Als iemand plots via een transfer bij een van de twaalf ploegen terechtkomt, moet hij dan zijn Belgisch truitje afgeven? Nee, dat is niet noodzakelijk voor de goede organisatie van het voetbal. De geviseerde Duivels zullen naar mijn inschatting present tekenen. De Belgen mogen absoluut blijven hopen op Europees goud.”