Vrijdag 17/09/2021

Geldvraag

Is geld sparen voor uw kinderen nog altijd de moeite?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Elke maand een bedrag voor de kinderen op een spaarrekening opzijzetten, loont dat nog wel met de huidige spaarrentes?

Hoewel veel Belgen nog aan het gemak van het spaarboekje verknocht zijn, valt er vandaag weinig aan te verdienen. Ook de zogenaamde baby- of jongerenspaarrekening, waarmee banken met aantrekkelijke rentevoeten tot enkele jaren geleden klanten aan zich probeerden te binden, hebben veel van hun pluimen verloren.

Een blik op Spaargids leert dat de rente op een kinderspaarrekening varieert van 0,1 tot 0,4 procent per jaar. Aangezien de inflatie de afgelopen jaren steevast die rentevoet overstegen heeft, is het dan ook waarschijnlijk dat het bedrag dat u over 18 jaar verzameld heeft, kleiner is dan wat u erin hebt gestoken. Spaarrekeningen hebben dan wel weer het voordeel dat u het geld ervan kunt halen wanneer u dat zelf wilt.

Wilt u iets meer waar voor uw geld (en de kinderen), dan kunt u het beleggen. Anders dan bij een spaarrekening houdt dat natuurlijk een zeker risico in. Dat risico kunt u wel beperken door uw belegging te spreiden, zowel in tijd als in soort beleggingen. Om te weten in welk soort beleggingen te investeren, hoeft u bovendien zelf geen Paul D’Hoore te zijn. Veeleer kijkt uw bank samen met u of of u defensief, neutraal of dynamisch wilt beleggen, en die stelt u op basis daarvan een beleggingsfonds voor. “Met een evenwichtig beleggingsplan op lange termijn heb je sowieso meer kans om de inflatie te kloppen”, zegt Brecht Coene van Spaargids.

Een andere optie is om te investeren in spaarverzekeringen, zoals tak-21 of tak-23. Tak-23 is een spaarproduct in de vorm van een levensverzekering, zoals u misschien al kent van het pensioensparen. Zo'n verzekering heeft het voordeel dat het een gewaarborgde basisrente biedt. Als de verzekeraar winst maakt, kun je daar bovendien via een winstpremie in delen. Tak-23 is dan weer een beleggingsfonds in een verzekeringsjasje. Dat houdt in dat uw verzekeraar uw stortingen gaat beleggen in obligaties, aandelen of vastgoed. De opbrengst van een tak-23 verzekering wordt dus rechtstreeks gekoppeld aan de evolutie van uw fondsen, en dus houdt het meer risico in. Zowel tak-21 als tak-23 hebben het voordeel dat de verzekeringen op uw eigen naam staan en dat u tegelijk een begunstigde kunt aanduiden. Daartegenover staat dat de instapkosten hoger zijn dan bij beleggingen.

Vergeet bovendien niet dat een deel van de geboekte opbrengst teniet kan worden gedaan als u vroegtijdig het geld van uw beleggingsfonds of levensverzekering moet halen, bijvoorbeeld door jobverlies. Zo zijn er bij de meeste levensverzekeringen hoge opzegkosten binnen de vier jaar.

Wellicht de meest verstandige keuze is dan ook om het geld voor uw kroost te spreiden, bijvoorbeeld over een spaarrekening en een beleggingsfonds. Zo kan u rendement halen op een deel van het gespaard vermogen en heeft u tegelijk een reserve waar u op elk moment kosteloos aan kunt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234