Donderdag 05/08/2021

ReportageVaccinatiecentrum

Het vaccinatiecentrum is er klaar voor. Nu is het enkel nog angstvallig wachten op de vaccins

Veel persaandacht op de testdag voor vaccinatie in Antwerpen. ‘Alsof Beyoncé geland is.’ Beeld Bob Van Mol
Veel persaandacht op de testdag voor vaccinatie in Antwerpen. ‘Alsof Beyoncé geland is.’Beeld Bob Van Mol

Het grootste vaccinatiecentrum van het land is klaar. Na een generale repetitie op vrijdag staat alles op scherp voor de massavaccinatie. Al is het nog angstvallig wachten op één belangrijk element: de vaccins.

Een busje alcoholgel, dispensers voor medisch afval, een stoel, enkele prefabmuren: veel meer heeft een vaccinkabinet niet om het lijf. Achtenveertig zulke hokjes zijn er voorzien in het grootste vaccinatiecentrum van het land, opgetrokken over meer dan 4.000 vierkante meter op het Antwerpse Spoor Oost. Tweehonderd zorgverleners kregen hier vrijdag een prik met het vaccin van AstraZeneca, de laatste grote test voor de vaccinatiecentra over het hele land volgende week de deuren kunnen openen.

“Het unieke aan het Antwerpse vaccinatiecentrum, is het klavertjevier”, zegt Jan Stroobants, hoofd van de spoeddienst van het ZNA Middelheim, die het dorp uittekende. Iedere vaccineerder zal vier kabinetten bedienen. De vaccins worden geprepareerd in de farmacie, het enige wat de vaccineerder nog moet doen is het spuitje in een arm prikken. Patiënten krijgen de instructie om zich zo te kleden dat ze snel de arm kunnen ontbloten. Het is de bedoeling dat er in hoog tempo geroteerd en doorgeschoven kan worden. Er is goed gekeken naar Duitse vaccinatiedorpen, en er is overlegd met experts uit Israël, het land dat wereldwijd voorop loopt in de vaccinatiecampagne.

“Je voelt er niks van”, lacht Venetia Andreakos, de arts die de eerste echte prik in het vaccindorp krijgt. Ze beseft dat het vaccin van AstraZeneca niet het beste op de markt is, “maar dat maakt voor mij niets uit. Het is een prima vaccin, en beter een dan geen vaccin.” Ook Nikky Dubois, een van de 200 gelukkigen, maakt zich weinig zorgen over het vaccin. Dubois werkt in het ziekenhuis en in de thuisverpleging, en is vooral blij dat ze zich tijdens het werk een stuk veiliger zal kunnen voelen. “Ik ben nog jong, de betere vaccins mogen naar mijn ouders gaan.”

Symbolisch

De opening van de vaccinatiecentra geldt als een symbolisch belangrijk moment. “Hier gaat de Antwerpenaar zijn vrijheid herwinnen. Misschien moeten we hier wel een gedenksteen oprichten”, klinkt het bij Antwerps schepen Fons Duchateau, voorzitter van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Een woordvoerder verbaast zich over de persaandacht voor de allereerste gevaccineerde. “Alsof Beyoncé geland is.”

Op topsnelheid moeten hier 750 mensen per uur gevaccineerd kunnen worden, ofte één om de vijf seconden. Daarmee is de maximumcapaciteit bereikt van de zaal waar gevaccineerden na de prik nog even moeten wachten, voor mocht er iemand slecht reageren op het vaccin. In de zomer zou er in theorie zelfs versneld kunnen worden naar 2.500 vaccins per uur – het aanpalende park biedt dan extra wachtruimte. En wat als het regent? “We zullen ons moeten afstemmen op de weersomstandigheden”, zegt Stroobants.

Maar die aantallen zijn voorlopig nog verre toekomstmuziek. “Wij staan er hier voor Piet Snot bij”, vloekt een steward die in de bijtende kou een wagen gebaart naar een parkeerplek die hij zelf ook wel gevonden had op de halflege parking. Op de testdag vrijdag wordt geen mensenmassa ontvangen, maar ook de komende weken zal dat niet het geval zijn. Voorlopig zijn er eenvoudigweg niet genoeg vaccins beschikbaar om tegen de klok mensen in te enten. Het zal nog weken duren voor dat het geval is. “Er is op korte tijd veel werk verzet, maar nu is het wachten op de grote volumes vaccins”, gaf minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) toe.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld), burgemeester Bart De Wever (N-VA) en diens partijgenoot, minister-president Jan Jambon worden rondgeleid in het Antwerpse vaccinatiecentrum op Spoor Oost.
 Beeld Bob Van Mol
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld), burgemeester Bart De Wever (N-VA) en diens partijgenoot, minister-president Jan Jambon worden rondgeleid in het Antwerpse vaccinatiecentrum op Spoor Oost.Beeld Bob Van Mol

Ondanks de haperende start van de vaccinatiecampagne is er ook een meevaller: de epidemie blijft, alles beschouwd, vrij goed onder controle in ons land. De strenge lockdownmaatregelen hebben nog steeds resultaat. Zowel de besmettingscijfers als de ziekenhuisopnames zitten al geruime tijd op een plateau. Nog belangrijker is dat de positiviteitsratio – het aandeel positieve stalen bij alle afgenomen covidtests – blijft dalen. Dat is een duidelijke indicator dat er winst wordt geboekt in de strijd tegen het coronavirus. Over het hele land zit de positiviteitsratio net boven de 5 procent, in Vlaanderen zelfs nog een stukje lager.

Ongerustheid

Toch is de ongerustheid onder experts groot. B1.1.7, de besmettelijkere Britse variant van het virus, rukt op. Hoe meer mensen met deze variant besmet raken, hoe sneller het virus zich zal kunnen verspreiden. Op dit moment wordt geschat dat het bij een op de drie covidgevallen in ons land om B1.1.7 gaat, maar de verwachting is dat aandeel de komende weken in ijltempo stijgt.

Ongerustheid is er ook over de heropening van de kappers dit weekend, en andere contactberoepen begin maart. Het gaat om mensen die langere tijd relatief nauw contact hebben met hun klanten, wat de kans op besmettingen gevoelig verhoogt. “Maskers zijn dus essentieel om te voorkomen dat de epidemie opnieuw zou oplaaien”, benadrukte viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) op de briefing van het Crisiscentrum.

Wat het effect zal zijn van de kappersbezoeken en de verspreiding van de Britse variant, is niet exact te zeggen. De politiek hoopt en gokt erop dat de curves nog enkele weken niet gezwind de hoogte in schieten. De lente moet verlossing brengen: het kwik stijgt, waardoor we meer mensen buiten kunnen zien, waar het risico op besmetting kleiner is. Tegen dan zouden ook de farmabedrijven sneller vaccins moeten leveren, waardoor de vaccinatiecentra op toerental kunnen draaien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234